torstai 5. heinäkuuta 2018

Hyötypuutarhan suunnittelua

Nyt kun marjapensaat on saatu villiintyneen kasvillisuuden seasta kauniisti esiin, innostuin suunnittelemaan hyötypuutarhan laajentamista tonttimme alapihalla. Maanantaina hain lasten kanssa lisää koristekatetta ja ne leviteltiin loppujen puskien ympärille.


Alapihalla on siis tällä hetkellä kaksi luumupuuta sekä viisi marjapensasta. Pihavajan edessä näiden istutusten vierellä olisi ruhtinaallisesti tilaa pienelle hyötypuutarhan jatkeelle esimerkiksi lavakaulusten muodossa. Nurmikko alapihalla on melko sammaloitunutta ja siitä voisikin surutta ottaa maata pois ja tehdä tilalle vaikkapa kolmesta tai jopa neljästä lavakauluksesta koostuvan kasvimaan.Rivaripihalla meillä oli kaksi lavakaulusta, joissa kasvoi salaattia ja yrttejä. Nämä olivat kivat ja satoa tulikin ihan mukavasti. Nyt ajattelin, että viljelyt voisivat tosiaan olla hieman laajemmat ja yhden lavakauluksen voisi pyhittää raparperille. Raparperia en ole etsinnöistäni huolimatta pihaltamme löytänyt, mikä onkin harmi. Siitä täytyy siis ehdottomasti itse istuttaa!


Pihavajan eteen ehdin jo haaveilemaan myös pienestä istustuspöydästä. Pihavaja on kuvissa tuo ruskea rakennus, jonka maalaamista olen suunnitellut mustaksi. Lapset tosin menivät taiteilemaan vajan seiniin katuliiduilla, ja väritys on pikaisesta pesusta huolimatta sitten sen näköinen... Pihavaja on rinteessä ja toisen puolen perustukset näkyvät ikävästi. Koska kiviä meillä vielä riittää, ajattelin, että tuonkin kolon voisi peittää suurilla luonnonkivillä. Vajan seinälle puolestaan voisi kivasti ripustaa haravat, lapiot ja talikot. 

Näistä Pinterestin kuvista voikin sitten ammentaa sitä inspiraatiota koko projektiin ihan kunnolla!

(mostlovelythings.com, larmoiredecamille.com, liljorochtulpaner.blogspot.se, huntedinterior.com)

Tälle vuodelle ei enää ehdi ihmeempiä istutuksia tekemään, mutta ajattelin josko laittaisi lavat valmiiksi ensi vuotta varten. Pikaisen googlettelun tuloksena kuitenkin selvisi, että raparperin voisi istuttaa vielä syksylläkin. Maata täytyy joka tapauksessa poistaa lavojen alta, levittää suodatinkangas ja vaikka nurmikko sammaloitunutta onkin, täytyy nurmikon leikkuun helpottamista varten lavat kehystää jollain, soralla, laatoilla tms. Muuten nurmikko kasvaa lavoissa kiinni, eikä sitä pääse leikkurilla leikkaamaan. Että olisihan tässä hommaa tälle vuodelle ja ensi keväänä pääsisi sitten suoraan istutuspuuhiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luetuimmat