maanantai 30. heinäkuuta 2018

Alakerran remontti - Säilytysratkaisut

Huomenta uuteen viikkoon! Päätin paneutua alakerran suunnitelmiin muutamassa eri postauksessa ja ihan aluksi lähdin kirjoittelemaan suunnitelmistamme alakerran säilytystilojen suhteen. Höpistään niistä siis tänään ja seuraavaksi paneudutaan erikseen makuuhuoneen, työhuoneen ja tv-/takkahuoneen suunnitelmiin. 

Kodin säilytysratkaisut ovat erittäin tärkeä suunnittelun kohde remontoidessa. Haaveissani on selkeät, toimivat, tarpeeksi tilavat sekä käytännölliset säilytystilat. Viisihenkisessä perheessä tavaraa on väistämättä melko paljon, vaikka tavaran hamstraajia emme olekaan. En halua pieniä säilytyskalusteita sinne tänne, vaan selkeät kiintokalusteet, joissa tavaroilla on omat paikkansa. Tavararoiden karsimista tuli tehtyä muuton yhteydessä, mutta jostain kumman syystä ylimääristä tavaraa on löytynyt nurkista ihan tässä puolen vuoden jälkeen muutostakin... Laitoinkin tuossa aiemmin kesällä tarpeettomia tavaroita face-kirppiksille myyntiin ja päästiin eroon paljosta turhasta! Tiedostan, että karsimista etenkin sisustustavaroiden suhteen on vielä, mutta niitä käyn sitten läpi, kun alakerta on valmis ja näkee mikä jää oikeasti tarpeettomaksi.

Yläkerran säilytysratkaisut ovat melko selkeät ja onnistuneet ja yläkerrassa tärkein suunnittelun kohde olikin tietysti eteinen, tyttöjen vaatehuone sekä keittiön säilytystilat. Olkkarissa ja ruokailutilassa meillä ei juuri säilytyskalusteita ole eikä kaivata, näissä tiloissa ei ole tarkoitus mitään varsinaisesti säilöä, vaan sisustus on haluttu pitää funktionaalisena ja selkeänä.

Kun alakerta menee nyt lähes kokonaan uusiksi, on hyvä hetki miettiä, mitä siellä säilytetään, mitä alakerrassa tehdään ja mistä löytyy hyvin tavaroille omat paikkansa.Alakerrassa meillä on portaiden alla kohtuu tilava vaatehuone. Täällä säilytetään muun muassa lakanat ja pyyhkeet, lautapelit, joulu-, pääsiäis- ja muut juhlapyhien koristeet sekä lasten muistolaatikot. Nyt löysin vielä Akateemisesta kirjakaupasta suuret A3-kokoiset kansiot, joita ostin kaikille lapsille yhden. Näihin sain järkevästi säilöön lasten säästettävät piirustukset ja askartelut! 

Vaatehuoneeseen laitettiin Ikean Algot -järjestelmän osia, joilla tilan sai hyvin hyötykäyttöön. Näitä samoja on tyttöjen vaatehuoneessa yläkerrassa.


Vaatehuoneen lisäksi alakertaan tulee työhuoneen puolelle säilytystilaa työpöydän yhteyteen kaikelle ns. toimistotarvikkeelle, askartelutarvikkeille, paketointitarvikkeille sekä säilytettäville tärkeille papereille. 


Makuuhuoneen puolelle tulee meidän aikuisten vaatteet.


 Näiden säilytyskalusteiden lisäksi päätettiin laittaa myös alakerran eteiseen liukuovikaapistot.

Aluksi ajattelimme, että alakerran eteiseen riittää pieni avonaulakko ja muutama kenkähylly. Kuljemme pääsääntöisesti yläovesta ja ulkovaatteet säilytetään ylhäällä. Nyt kuitenkin totesimme, että kun tilaa on, miksi emme laittaisi valmiiksi kiinteitä säilytyskalusteita myös alakerran eteiseen. Tänne saa sitten säilöön tilavasti vaikkapa kausivaatteet, kumisaappaat ja omalla pihalla käytössä olevat rönttövaatteet. Portaiden alla olevan vaatehuoneen saa pidettyä tilavampana ja väjempänä, kun ei tarvitse esimerkiksi kaikkia kausivaatteita säilöä sinne.


Liukuovikaapiston asentaminen alakerran eteiseen tarkoittaa hieman lisää työtä, sillä se pitää upottaa työhuoneen puolelle. Seinää siis joutuu siirtämään hieman täälläkin. Mutta helpollahan sen saa nyt samalla tehtyä, kuin myöhemmin alkaa tällaiseen projektiin. Totesimmekin miehen kanssa, että vaikka nyt tuntuu siltä, että säilytystilaa ei ehkä tarvitsisi näin paljoa, ei kaapistojen asentaminen varmasti kaduta jälkikäteen!

Näillä säilytysjärjestelmillä myös alakerrasta tulee varmasti toimiva ja käytössä olevat tavarat saavat omat paikkansa ja ovat toivottavasti helposti saatavilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luetuimmat