torstai 22. maaliskuuta 2018

Voiko minun kodissani olla asbestia?

Yhteistyössä bestLab

Voiko minun kodissani olla asbestia? Miten asbesti tutkitaan? Mitä pitää tehdä ennen remontin aloittamista? Mitä se asbesti oikeastaan on? Onko se oikeasti vaarallista vai onko tutkimukset pelkkää rahastusta?

Asbesti-sanaan ja tällaisiin kysymyksiin törmää jokainen hieman vanhempaa taloa remontoidessa. Vuonna 2016 voimaantulleen lain mukaan kaikista ennen vuotta 1994 rakennetuista taloista/asunnoista tulee teettää asbestikartoitukset ennen purkutöihin ja remontointiin ryhtymistä.

Asbestia on käytetty rakennusaineena hyvin yleisesti vuosina 1922-1993 ja sitä pidettiin ennen varsinaisena ihmeaineena. Sittemmin on selvinnyt, että asbestipöly on hengitettynä erittäin vaarallista. Asbesti kerääntyy keuhkoihin ja näin aiheuttaa parantumattomia hengityselinsairauksia, jotka ilmenevät vasta vuosikymmenten jälkeen. Valitettavasti työssänikin törmää näihin ammattitauteina käsiteltäviin asbestooseihin eli asbestipölykeuhkoihin, asbestin aiheuttamiin keuhkosyöpiin sekä muihin asbestin aiheuttamiin hengityselinsairauksiin. Voin sanoa, että nämä epikriisit eivät ole mitään herkkua luettavaa ja tarinoiden loput ovat hyvin surullisia. Asbestin vaarat ovat siis meidän perheessä hyvin tiedossa ja aihe on minulle henkilökohtaisesti, mutta myös työni puolesta tärkeä.

Asbestille altistutaankin nimenomaan talojen, asuntojen ja rakennusten purkutöissä. Tänä päivänä työelämässä osataan suojautua, mutta vanhoja koteja omatoimisesti remontoivat ovatkin suuressa riskiryhmässä asbestille altistumisessa.

Meille oli ilmiselvää, että ostaessamme 80-luvulla rakennetun talon, asbestikartoitukset teetetään ennen purkutöihin ryhtymistä.


(Those were the days... ;) )

On hyvä muistaa, että asbestia on käytetty niin omakotitalo- kuin kerrostalorakentamisessa, joten rakennustyyppi ei koskaan poissulje asbestin olemassoloa. Toisaalta on myös hyvä muistaa, että rakennuksessa käytetystä asbestista irtoaa vaarallista pölyä vasta purkuvaiheessa. Purkamattomana ehjässä materiaalissa se ei ole vaarallista, eikä siis asbestia sisältävää materiaalia tarvitse kodista poistaa, mikäli se on ehjä eikä aio remontoida ja purkaa mitään. Asbestipölyä ei pysty erottamaan silmällä eikä sen olemassaoloa pysty sanomaan silmämääriäsesti rakenteita katsomalla. Asbestin tunnistamiseen tarvitaan laboratoriotestit.

Asbestia on käytetty siis hyvin yleisesti ja sitä voi olla esimerkiksi muovimatoissa ja niiden liimoissa, kattomateriaaleissa, laattojen kiinnitys- ja saumauslaasteissa, ilmastointikanavissa, rakennuslevyissä ja väliseinissä jne.

Asbestikartoituksen teettäminen on tänä päivänä helppoa ihan meille jokaiselle omatoimiremontoijallekin. Asbestikartoituksen saa teetettyä helposti bestLabin kautta. Täyttämällä tuon linkin takaa löytyvän yhteydenottolomakkeen, ottaa bestLab sinuun yhteyttä ja ehdottaa sinulle asbestikartoittajaa läheltäsi, asuitpa missä päin Suomea tahansa. Asbestikartoittaja tekee kartoituksen kohteessa ja ottaa tarvittavat näytteet. Näytteet analysoidaan bestLabin luotettavassa ja akkreditoidussa laboratoriossa, josta vastaukset saa nopeasti. 


(Kuvat: www.bestlab.fi)


Meidän näytteistä ei onneksi asbestia löytynyt ja purkutöihin päästiin nopeasti ja ennen kaikkea itse. Mikäli asbestia olisi löytynyt, olisi purkutyöt pitänyt teettää ulkopuolisella. Periaatteessa asbestipurun voi omakotitalossa tehdä myös itse, mutta se vaatii asianmukaiset suojautumisvälineet ja myös asbestijätteen asianmukaisen hävityksen. Helpommalla siis tietysti pääsee, kun ulkoistaa asbestipurun, mikäli sellaista myrkkyä omasta kohteesta löytyy.

Monia saattaa tietysti huolettaa se, että asbestin löytyminen tarkoittaa remonttikustannusten nousua. Tämä on tietysti totta, purkutyön teettäminen asbestipurkuna maksaa enemmän kuin normaalina purkutyönä (tai itse tehtynä), mutta vähänkään perehtyessään asbestin vaaroihin, voi jokainen itse todeta, että asbestin aiheuttamat terveyshaitat ovat paljon suurempi harmi, kuin ne purkutyöhön laitetut eurot.


Mikäli suunnittelet remonttia ja asbesti mietityttää, löytyy bestLabin sivuilta paljon hyödyllistä tietoa. Kurkkaa esimerkiksi:


Asbestista ja sen vaaroista löytyy muuten paljon tietoa myös muun muassa Hengitysliiton ja Työsuojelun sivuilta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös niihin ennen kuin nappaa sen sorkkaraudan käteen ja ryhtyy purkuhommiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luetuimmat