keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Pinta-asennettavat sälekaihtimet - kaihtimien asentaminen itse

Yhteistyössä Pk-Seudun Kaihdin

Meillä on yläkerrassa suuret etelään päin olevat ikkunat niin ruokailutilassa kuin olohuoneessa. Suurten ikkunoiden ansiosta yläkerta on ihanan valoisa, mutta pilvettömältä taivaalta paistaessaan aurinko ihan häikäisee sisällä! Häikäisyn estämiseksi sälekaihtimet ovat mielestäni ihan paras ratkaisu. Näkösuojaa ei tälle puolelle taloa oikeastaan kaivattu ollenkaan, sillä meidän talo on korkeammalla kuin seuraava talo ja välissä on ihan mukavasti tilaa tuossa meidän omalla pihalla. Vaikka ulkona on pimeää ja sisällä valot, ei tule ollenkaan fiilistä, että joku kyttäisi.
Toisella puolella tässä yläkerrassa ikkunat ovat meidän etupihalle, joka on paljon pienempi kuin takapihan osuus ja etupihan jälkeen menee ajotie ja kävelytie. Asumme päättyvän tien varrella ja meidän jälkeen on vain kolme taloa, joten vilkkaasti autoja ei tiellä kulje. Tällä puolella taloa sälekaihtimet tuovat kuitenkin myös hieman lisää yksityisyyttä, etenkin ehkä kävelytien osalta, vaikka kasvillisuuttakin etupihalla on ihan mukavasti näkösuojana. Ruuhkaa ei tuossa kävelytielläkään tunnu olevan, mutta kyllähän kävellessä usein katse hakeutuu valoisiin ikkunoihin, joten sälekaihtimilla saa ainakin blokattua itseltä sitä fiilistä, että katsooko joku.

Päädyimme ottamaan koko talon yläkertaan sälekaihtimet ja koska täällä ne joudutaan laittamaan pinta-asennuksena, päätimme kokeilla, minkälaista on asentaa sälekaihtimet itse. Sälekaihtimet otettiin myös kaikkiin lasten makuuhuoneisiin, vaikka niissä on myös pimennysrullaverhot. Pimennysverhoja käytetään vain öisin ja sälekaihtimet on sitten sitä häikäisyä varten päiväsaikaan. Ja pintamalli valittiin siis pakon edessä, sillä meidän talon ikkunat ovat ns. tyhjiöikkunat, eli väli ei ole avattava. Mikäli olisi ollut mahdollista, olisin mieluummin toki laittanut sälekaihtimet ikkunoiden väleihin, sillä pintamallisina niistä joutuu tietysti myös pyyhkimään pölyjä. Mutta näissä tyhjiöikkunoissa mahtavaa tosin on se, että pestävää ikkunapintaa on paljon vähemmän kuin vanhassa kodissa! Kaihtimet uppoavat nätisti ikkunasyvennykseen ja näin ollen ovatkin mielestäni ihan yhtä tyylikkäät kuin ikkunoiden väleihin asennettava malli.


Asennuspalvelukaan ei sälekaihtimille ole kallis, kahteen edelliseen asuntoomme olemme sälekaihtimet asennuttaneet. Tämäkin asennus on kotitalousvähennyskelpoinen, mutta meillähän tuo on tältä vuodelta paukkunut yli heti tammikuussa salaojaremontin vuoksi, niin senkin vuoksi hyvä tilaisuus kokeilla itse asentamista!

Sälekaihtimet tilattiin PK-Seudun Kaihtimesta. Edustaja kävi paikan päällä mittakäynnillä ja toimituksessa meni kaksi viikkoa. Mittaamisen voi tehdä myös itse, mutta jotenkin se tuntuu turvallisemmalta ja mukavammalta, että ammattilainen hoitaa mittaamisen, samalla tietysti vastuu mahdollisesti väärin otetuista mitoista siirtyy yritykselle. Mittauskäynnin yhteydessä saa nähdä paikan päällä värimallit sälekaihtimista ja lisäksi tässä vielä edustaja suositteli meidän keittiön isoon ikkunaan tavallista leveämpää sälettä. Myös tästä oli mallikappale mukana ja päädyinkin valitsemaan keittiön ikkunaan leveämmän sälemallin. Keittiön ikkunan alla on työtaso ja ikkunan edessä tulee tietysti seistyä ruokaa laittaessa, joten leveämpi sälemalli on ehkä tyylikkäämpi katsella!


Olen jotenkin niin tottunut edellisissä asunnoissa sälekaihtimiin, että minusta ikkunat ovat paljon tyylikkäämmän ja viimeistellymmän näköiset, kun niissä on sälekaihtimet.

Sälekaihtimien asentaminen pintamallisina oli pala kakkua. Minä tosin istui kylässä kahvipöydässä tyttöjen kaverin synttärikutsuilla sen aikaa, joten tämä on tuon asennuksen hoitaneen mieheni mielipide! Aikaa miehellä kului kymmenen sälekaihtimen asentamiseen noin tunti, joten mitenkään aikaavievä projekti ei ollut kyseessä. Sälekaihtimien mukana tuli todella selkokieliset asennusohjeet ja periaatteessa tärkein huomioitava asia on, että ikkunanpokiin tulevia kiinnikkeitä ei poraa säleissä kulkevien narujen kohdalle.

Mittakäynnin yhteydessä valitsimme yhdessä säätötankojen kätisyyden sekä niiden pituuden. Narujen pituuden pystyy itse säätämään asennettuaan kaihtimet paikoilteen. Pinta-asennettavissa kaihtimissa säätötanko on kirkasta muovia ja on hyvin huomaamaton.
Ikkunat näyttävät sälekaihtimien myötä viimeistellymmiltä, lisäksi kaihtimet estävät häikäisyn ja tuovat yksityisyyttä. Ihan täydelliset!


Meidän kaihtimet on perinteiset mattavalkoiset, mutta kaihtimiahan saa monessa eri värissä. Lisäksi PK-Seudun kaihtimesta saa rullaverhot, paneeliverhot, markiisit, parvekeverhot ja paljon muuta!

Kunhan alakerta valmistuu, täytyy miettiä sinnekin hyvät verhoratkaisut. Alakerrassa on tarkoitus mm. tehdä töitä ja katsella leffoja, joten häikäisysuojaa tarvitaan ainakin.


Näin ne viimeisetkin yläkerran viimeistelyasiat valmistuvat ja koko koti on taas astetta valmiimpi ja viimeistellympi.

4 kommenttia:

 1. Hyviltä näyttää! Meidän kotiin pitäisi myös hommata kaihtimet, hyvä tietää ettei olekaan hankalaa itse asentaa.

  -S

  VastaaPoista
 2. Kivannäköiset tosiaan! Meillä myös arvotaan mihin ikkunoihin kaihtimia otetaan, kevätauringon alettua porottaa sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! :) kaihtimilla saa kyllä niin hyvin estettyä häikäisyä, ihan parhaat siihen tarkoitukseen! Minusta myös kiva, että kaihtimet estävät häikäisyn, mutta eivät varsinaisesti pimennä huonetta päivisin. Ja ikkunoiden ilme on tyylikäs kaihtimilla. Mä ottaisin siis kaikkiin ikkunoihin! :)

   Poista

Luetuimmat