maanantai 8. tammikuuta 2018

Sisäkattojen uusimista ja valaistuksen suunnittelua

Kun uudessa kodissa sisäkatot menevät uusiksi, on hyvä tilaisuus myös suunnitella kodin valaistusta. Uuden kodin vanhat lastulevykatot revittiin pois ja sähköt vedettiin uusiksi sähkökaapilta yläkertaan. Uudeksi kattomateriaaliksi valittiin pitkällisen pohdinnan jälkeen kipsilevy. Kipsilevyllä saa tasaisen ja eleettömän katon aikaiseksi. 

Uutta kattomateriaalia mietittiin pitkään ja hartaasti. Mikäli huonekorkeutta olisi normaalia enemmän, olisin ehdottomasti halunnut rimakaton. Kapeista lämpökäsitellyistä rimoista tulisi kaunis ja tunnelmallinen katto. Normaalissa huonekorkeudessa ajateltiin puun värisen rimakaton kuitenkin madaltavan tilaa liikaa. Toiseksi mietittiin puupaneelikattoa ja valittiinkin jo yksi kaunis valkoinen paneeli, mutta lopulta kallistuttiin sitten kuitenkin sen eleettömän kipsilevykaton kannalle. Ehkäpä alakerran kakkosolohuoneeseen, työhuoneeseen ja meidän aikuisten makuuhuoneeseen päädymme sitten valitsemaan sen puupaneelikaton. Alakertaan tulee työhuonetta lukuun ottamatta hämyisempi tunnelma ja paneelikatto voisi sopia hyvin tyyliin. Paneelin on kuitenkin oltava ehdottomasti oikeaa puuta, sillä vaikka mdf-levyä saisikin vain murto-osalla aidon puun hinnasta, ei ajatus mdf:n keinotekoisuudesta houkuttele.

Ennen kipsilevyjen asennusta kattoon, on kuitenkin ollut aika suunnitella valaistus. Lastenhuoneissa muutostöitä ei tarvinnut tehdä, kattovalaisinten paikat saavat olla vanhoilla paikoilla keskellä huonetta. Ruokailutilassa kattolampun paikkaa tarvitsee siirtää vain vajaa 20 senttiä, jotta se saadaan keskelle ruokapöytää.

Keittiöön tulee suurempia muutoksia. Keittiöön emme laita ollenkaan riippuvaa valaisinta, vaan valaistus toteutetaan kattoon upotetuilla pyöreillä valoilla. Näitä samoja upotettuja valoja tulee kiertämään keittiöstä eteiseen, käytävälle, portaiden yläpuolelle sekä olohuoneeseen. Olohuoneeseen tulee lisäksi roikkuva kattovalaisin. Olohuoneessa oli ennestään kaksi lamppupaikkaa, joiden lisäksi laitamme kolmannen valaisinpaikan. Tässä varaudumme mahdollisuuteen vaihtaa valaisinten paikkaa. Yksi tulee keskelle sohvapöydän päälle ja kaksi jää varaukseksi, jotta olohuoneen voi valaista myös kahdella erillisellä lampulla eri puolilta huonetta.(karkea kuva valaisinten paikoista, onneksi sähkäri toimii parempien ohjeiden mukaisesti ;) kuvasta rajattu vasemmalta makuuhuoneet, wc ja vaatehuone pois)

Muita valaistukseen liittyviä sähkötöitä on tietysti uudet kytkimet, himmennysmahdollisuus olohuoneeseen sekä niin sanotut jouluvalopistorasiat. Olohuoneen sekä ruokailutilan isojen ikkunoiden läheisyyteen asennamme katon rajaan pistokkeet esimerkiksi valotähtiä varten. Myös nämä pistorasiat asennetaan kytkinten taakse, jotta valot saa päälle ja pois kytkimestä eikä tarvitse pistoketta repiä irti seinästä. Samaan kytkimeen liitetään yläkerran parvekkeen pistorasia, johon saa puolestaan parvekkeen kaiteelle laitettavat jouluvalot kytkettyä.

Lisäksi eteisen ensimmäinen lamppu laitetaan liiketunnistimen taakse, jotta ulko-oven avatessa valo syttyy hämärällä kelillä automaattisesti. Myös lasten vaatehuoneen valo toimii liiketunnistimella.

Valaistuksen suunnittelu täysin keskeneräisessä kodissa on yllättävän haastavaa. Etenkin riippuvien kattovalojen paikat tulee mitata tarkasti huonekalujen asettelut huomioiden. Ruokailutilaan tulee sama lamppu, joka meillä nytkin on ruokapöydän yllä. Tyttöjen huoneeseen tilasin uuden höyhenlampun, mutta leikkihuoneen, pojan huoneen ja olohuoneen riippuvat valaisimet ovat vielä hieman hakusessa. Näitä mietin varmasti vasta, kun olemme taloon muuttaneet ja pääsee hieman makustelemaan, minkälaista tyyliä lamppuihin haluaa.

Jossain vaiheessa on edessä myös talon ulkovalaistuksen suunnittelu. Alkuperäisesti valot löytyy vain ulko-ovien läheisyydestä, mutta pihalta puuttuu kaikki muu valaistus. Niiden suunnittelu onkin sitten ihan oma hommansa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luetuimmat