perjantai 19. tammikuuta 2018

Säästöä sähkölämmitteiseen taloon ilmalämpöpumpulla

Yhteistyössä Taloon.com


Uuden talon yläkerrassa on edellisen asukkaan asennuttama ilmalämpöpumppu. Mikä on ihan mahtava juttu! Sähkölämmitteisessä talossa ilmalämpöpumppu tuo merkittäviä säästöjä energiankulutukseen ja olemmekin harkinneet myös toisen ilmalämpöpumpun hankkimista alakertaan. 

Vanha ilmalämpöpumppu oli kuitenkin huonossa paikassa, sillä rakensimme yläkertaan väliseinillä yhden pienen makuuhuoneen lisää. Edessä siis oli ilmalämpöpumpun siirtäminen tulevaan ruokailutilaan, jotta väliseinät mahtuu tekemään. 

Hieman meinasi olla hankaluuksia saada asentaja poistamaan pumppu seinästä, kaikilla tuntui olevan niin kiire, että ei tällaista pikku hommaa ehtineet tekemään. Lopulta saatiin vuorokauden varoajalla varattua asentaja ja pumpun poisto kävi lopulta todella nopeasti. Ulkoyksikkö irrotettiin salaojaremontin tieltä ja sisäyksikkö puolestaan uuden väliseinän tieltä.
(Kuva ihan remontin alkuvaiheista... Näyttää vähän masentavalta vielä tässä vaiheessa! ;) )


Ilmalämpöpumpun luvataan pienentävän sähkölämmitteises talossa sähkönkulutusta jopa kolmanneksen ja tämä säästö kävi ilmi myös talon oston yhteydessä saaduista energiankulutusraporteista. Ilmalämpöpumpun asentamisen jälkeen sähkölaskut talossa olivat pienentyneet merkittävästi. Useamman kerroksen tai sokkeloiseen taloon suositellaan suurimman hyödyn saavuttamiseksi useampaa ilmalämpöpumppua ja olemmekin tosiaan harkinneet, että hankkisimme alakertaan toisen pumpun.  Alakerta jää vielä muuttovaiheessa täysin remontin keskelle, mutta nyt on kyllä hyvä hetki kartoittaa vaihtoehtoja ilmalämpöpumpuista (Klik!) myös alakertaan.Katsastimme hieman valikoimaa jo nyt ennakkoon ja ilmalämpöpumppujen hinnat näyttävät Taloon.comin sivujen mukaan pyörivän tuossa 1000 ja 2000 euron välillä, mikä on kuitenkin kohtuullinen hinta, kun ajattelee, että takaisinmaksuaika on n. 5 vuotta. Laitteistojen käyttöikä on keskimäärin 15 vuotta, jonka jälkeen kompressoria joutuu mahdollisesti huoltamaan. Muutamasta mallista olisi nyt myös hyvät alennukset käynnissä!

Energiankulutuksen säästämisen lisäksi ilmalämpöpumpuissa ihan parasta on mielestäni myös se, että kesällä niillä pystyy viilentämään sisäilmaa. Myöskään siitepölykautena kotia ei tarvitse yrittää viilentää pitämällä ikkunoita auki, jolloin siitepölyä kerääntyy sisälle huonontamaan sisäilmaa. Minäkin olen viime vuosina oireillut paljon siitepölystä, joten toivottavasti nyt jatkossa huomaa myös tämän suhteen ilmalämpöpumpun hyödyt!

Etelä-Suomen talviolosuhteisiin ilmalämpöpumppu on mielestäni ihan ykkösvaihtoehto. Käsittääkseni suurin hyöty ja säästö saavutetaan +5 - -10 asteen keleillä ja siinä nurkillahan nämä etelän talvet taitavat tätä nykyä olla. Mutta onneksi pumpun rikkoutumisesta tai valtavista sähkölaskuista ei ole huolta kylmilläkään keleillä, uusimmat mallit toimivat -30 asteeseen asti ja tarvittaessa sulkevat itse itsensä. Ei siis hätää, vaikka paukkupakkanen pääsisi yllättämään, ilmalämpöpumpun turvin on hyvä lämmitellä sisätiloissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luetuimmat