perjantai 5. tammikuuta 2018

Kodin säilytysratkaisut - Osa 1 eteinen ja lasten vaatehuone

Kodin säilytysratkaisuihin odotan merkittävää parannusta uudessa kodissa. Suurimmat epäkohdat nykyisessä kodissa ovat liittyneet säilytystiloihin ja uudessa kodissa säilytystilaa on rutkasti enemmän ja näiden toimivuuteen ja järjestelmällisyyteen aion myös panostaa. Säilytystilaa ei voi koskaan olla liikaa, vaikka periaatteessa olenkin sitä mieltä, että tarvitessaan lisäsäilytystilaa on myös hyvä hetki katsoa peiliin ja miettiä mitä kaikkea omistaa ja mikä on tarpeellista tavaraa säilöä. Meillä ei omasta mielestäni ole mahdottoman paljoa tavaraa, mutta kuten todettu, viisihenkisessä perheessä jo ne pelkät välttämättömyydet tarvitsevat melko paljon säilytystilaa. Minä myös käyn kohtuu usein tavaroita läpi ja turhat tavarat lähtevät ilman luopumisen tuskaa helposti kiertoon.
Säilytystiloilta odotan kuitenkin käytännöllisyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta. Tavarat pitää olla järjestyksessä, helposti löydettävissä, oikeassa paikassa ja mahdollisimman väljästi. Yksi inhokeistani onkin ollut tässä vanhassa kodissa meidän aikuisten sängyn alle sullottu tavara! Sieltä löytyy nimittäin muun muassa meidän luistimet! Ei näin!
Säilytystilan tarve meillä on suurin eteisessä ja lastenhuoneissa. Lisäksi meillä on paljon työkaluja yms .remppakamaa, joiden säilytys ratkeaa onneksi suuren autotallin myötä.
Yläkerrassa pohdinnan alla olleita säilytysratkaisuja on lähinnä olleet juurikin lasten vaatehuone ja eteinen ja näiden säilytysratkaisut ajattelin nyt esitellä ihan erikseen.
Lasten vaatehuone:

(Säilytyssysteemin kuva: Ikea Algot)

Lasten vaatehuoneen säilytysjärjestelmä tulee muodostumaan muunneltavista Ikean Algot osista. Toisella seinustalla ei juuri syvyyttä ole, joten siihen ajattelin laittaa avonaulakon, jossa voi sitten tarpeen mukaan pitää reppuja, kasseja, kylpytakkia, puolipidettyä hupparia tms.
Uskon, että näillä suunnitelmilla vaatehuone tulee palvelemaan oikein hyvin ja positiivista tässä ratkaisussa on, että kaikkien lasten vaatteet on samassa paikassa. Puhtaita vaatteita on kiva viedä paikoilteen, kun ei tarvitse moneen paikkaan kiikuttaa kolmen lapsen vaatteita.
Vaatehuoneeseen tulee sama lattiamateriaali kuin lasten makuuhuoneisiin, jota en tosin vielä ole päättänyt. Lisäksi tulee lattialämmitys. Jokin pieni pehmeä nukkamatto voisi myös sopia keskelle vaatehuonetta.
Eteinen:
Eteisen säilytyssysteemejä olen pohtinut paljon. Päädyimme poistamaan tuulikaapin, mikä mahdollisti säilytystilan maksimoinnin. Eteiseen tulee 150cm leveä liukuovikaapisto, Ikean Malm lipastoja sekä säilytyspenkki ja sen päälle vielä avonaulakko.

(Rungon kuva: Liukuovicenter)


(Lipastojen kuvat Ikea, penkki KalusteNiemi)

Olen lähestynyt säilytystilan tarpeen arviointia miettimällä, mitä meillä nyt on eteisessä, mitä siellä on pakko säilyttää ja miten haluan ne jatkossa säilyttää. Tarve tulee hieman muuttumaan, sillä esimerkiksi ei-kuluvan kauden vaatteet tullaan säilyttämään alakerrassa, pyöräilykypärät autotallissa ja osa kengistä ja takeista tulee varmasti olemaan alakerrassa alaoven eteisessä. Toisin sanoen eteiseen ei onneksi tarvitse enää jatkossa yrittää edes saada mahtumaan kaikkea sitä, mitä siellä nyt on ollut!

Siivouskaappi on kuitenkin (valitettavasti) ehdoton eteisessä, sillä kodinhoitotila tulee alakertaan, mutta imuri on varmasti pakko saada säilytettyä yläkerrassa, jossa kuitenkin ne pääasiallisen oleskelutilat on. Tuo siivouskaappi vie kuitenkin melko paljon tilaa ja olisikin tietysti ollut kiva saada hyödynnettyä tuokin tila yläkerrassa vaatteille, mutta käyttötarve ratkaisi siivouskaapin paikan.

Olen itse tykästynyt noihin Ikean Malm lipastoihin. Ne on kivan simppelin näköisiä, kestäviä ja vetävät yllättävän paljon tavaraa sisäänsä. Uskon, että toimivat oikein mainiosti eteisen asustesäilytyksessä. Kokemusta vaatesäilytyksestä Malmeissa meillä onkin jo ennestään tyttöjen makuuhuoneessa ja meidän aikuisten makuuhuoneessa. Lipastojen viereen haluan ehdottomasti penkin ja tämä kalusteNiemen verkkokaupasta bongattu yksilö on varsin täydellisen oloinen. Penkissä on säilytyslaatikko, mutta myös kenkähylly. Penkin alle ajattelin vielä ostaa sellaisen kurakaukalon, johon voi vielä huoletta jättää kuraiset kengät. Ja penkin yläpuolelle jokin kaunis avonaulakko, lähinnä käytössä olevalle käsilaukulle ja vieraiden vaatteille.

Alakerran säilytysratkaisut ovat vielä pohdinnan alla ja näistä kirjoitan ihan erikseen, kunhan alakertaa päästään kunnolla suunnittelemaan ja remppaamaan. Autotalli tarvitsee järkevät säilytyssysteemit, mikä on ihan oma kokonaisuutensa. Mutta asuintiloissa alakerrassa täytyy suunnitella meidän aikuisten vaatesäilytys, kausivaatteiden säilytys sekä kodinhoitotila ja sen säilytys. Lisäksi alakerran kakkosolkkariin haluaisin säilytyskokonaisuuden takan ja telkkarin ympärille, jonne saisi kaikki kirjat (ei lasten), leffat, kynttilät, koriste-esineet yms. säilöön. Palataan näihin tarkemmin, kun on ajankohtaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luetuimmat