keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Uuden kodin huonejako ja must haves

Uusi kotimme on tosiaan remonttikohde ja kaikki sisätilat tullaan jollain aikataululla laittamaan uusiksi. Aloitamme remontin meidän arjessa tärkeimmistä asioista, eli eteisestä sekä keittiöstä. Remonttiin on aikaa ennen muuttoa n. 6 viikkoa ja siinä ajassa toivottavasti saamme keittiön ja eteisen valmiiksi. Lisäksi teetämme yläkerran oleskelutilojen ja lastenhuoneiden parketin hionnan sekä teemme pieniä väliseinämuutostöitä. 

Väliseinämuutosten myötä huonejako tulee olemaan seuraava:

Yläkerrassa, josta tullaan normaalisti sisään tulee olemaan:
- eteinen 
- wc
- 3 makuuhuonetta lapsille (kahden välissä vaatehuone)
- keittiö
- ruokailutila
- olohuone

Alakerrassa, josta pääsee myös sisään:
- aikuisten makuuhuone
- toinen olohuone (takka+isompi telkkari)
- työhuone
- kylpyhuone ja sauna
- wc
- eteinen
- autotalli

Talo on siis rinnetontilla, jonka myötä kummastakin kerroksesta pääsee sisään. Tuo kaksi olohuonetta on sellainen asia, joka tuntuu todella hyvältä ratkaisulta. Yläkertaan ruokailutilan viereen haluaisin kaksi suoraa sohvaa vastakkain, tässä olisi kiva istua ja seurustella vieraiden kanssa. Kun taas alakerran olohuone tulee saunatilojen yhteyteen, sinne haluan takan (todennäköisesti biotakka) sekä ison telkkarin. Täällä on kiva istua saunan jälkeen takkatulen ääressä, pitää koko perheen voimin leffailtaa tai nauttia lasillinen viiniä kahdestaan lasten käytyä nukkumaan. Keskitymme remontissa nyt aluksi tuohon yläkertaan, emmekä edes tavoittele alakerran remontin aloittamista ennen muuttoa. Sitä teemme sitten pikkuhiljaa...

(Kuvat: desiretoinsperenet, houzz.com, improvenet, stylishfireplaces.ca)

Listasin itsellemme tärkeitä asumiseen liittyviä asioita alle. Lista on täysin random-järjestyksessä, mutta kaikki sellaisia, jotka tulee ottaa huomioon uutta remontoidessa.
-          toimiva eteinen, tarpeeksi säilytystilaa
-          laattalattia eteiseen ja keittiöön+lattialämmitys
-          keittiön tasojen helppohoitoisuus
-          täyskorkea jääkaappi ja pakkanen
- kausivaatteiden säilytys
- kierrätyksen helppous (pahvi, paperi, lasi, metalli, bio ja sekajäte)
- kaksi suihkua pesutiloihin
-          pyykkihuollon järkeistäminen: tilaa likapyykin lajittelulle, kuivauskaappi ulkovaatteille, kuivausrumpu
(Kuvat: apartmenttherapy, mylifeandkids, styleroom/muotopuoli, asuntomessut.fi, freshouz.com, apartmenttherapy)
Nämä kaikki ovat sellaisia asioita, jotka tässä nykyisessä asunnossa ovat tavalla tai toisella häirinneet. Kuten jo aiemmin kirjoitin, liittyvät suurimmat epäkohdat nykyisessä kodissa juurikin säilytystilaan, eteiseen ja suihkutiloihin.

Tuulikaappia tullaan laajentamaan ja uuteen tuulikaappiin tulee mahtua iso liukuovikaapisto, avonaulakko, jonkinlainen lokerikko/laatikosto asusteita varten sekä penkki. Olemme myös suunnitelleet tuulikaapin poistamista, jotta eteinen avartuisi ja olisi käytännöllisempi, mutta täytyy vielä harkita, onko se fiksu ratkaisu tällaisessa vanhemmassa talossa. Onko kellään kokemuksia tuulikaapittomasta hieman vanhemmasta talosta? Onko tarvinnut uusia esimerkiksi ulko-ovi tiiviimpään tai tehdä jotain muita uudistuksia?

Laattalattia on joka tapauksessa aivan ehdoton, niin eteisessä, mutta myös keittiössä. Nykyisessä kodissa keittiössä on parketti, mutta ei koskaan enää. Laattalattian kanssa ei tarvitse varoa roiskeita ja koska käytännöllisyys ja helppohoitoisuus tulee olemaan uuden talon remontin kantava ajatus, on tämä aivan ehdoton kohta listallamme. Laatta on itse asiassa jo valittu ja valinta olikin yllättävän helppo! Laatan alle asennetaan tietysti vielä lattialämmitys.

Keittiön tasot ovat toinen tärkeä asia, jossa tulee ottaa huomioon helppohoitoisuus ja käytännöllisyys. Siinä vaiheessa, kun lapset ovat koulussa ja tulevat yksin iltapäiväksi kotiin, haluan että koti on käytännöllinen ja toimiva, vaikka lapsilta jäisi litimärät saappaat ja vaatteet eteisen lattialle ja mustikkakeitto kaatuisi keittiön työtasolle ja ihan joka kohtaa ei tulisi huolellisesti pyyhittyä.
(kuva: kvik)
En ole valmis juurikaan tinkimään sisustuksellisuudesta ja ulkonäöstä, mutta uudessa talossa käytännöllisyys ja helppohoitoisuus tulevat menemään etusijalle. Elämä on kiireistä ja lasten kasvaessa ja harrastusten lisääntyessä, muuttuu varmasti vielä kiireisemmäksi. Tämä tarkoittaa sitä, että aktiivisessa suurperheessä tulee monen asian etenkin eteisessä, keittiössä ja pyykkihuollossa olla toimivia ja harkittuja.
(Kuvat: kidredvintageco, casavogueglobo.com, ss1.us)
Nykyisessä kodissamme on ollut monta epäkohtaa, jotka ratkeavat uudessa kodissa ja etenkin remontin myötä. Ihanaa saada arjesta entistä toimivampi! Myös lista omassa päässä omakotitalon eduista verrattuna rivitaloasumiseen sen kuin kasvaa ja olen entistä vakuuttuneempi, että omakotitalo on just eikä melkein meidän juttu!

2 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hyvälle! Tuo huonejako on kyllä ihan pro! Mä haluisin myös kaksi olohuonetta, sen siistin ilman telkkaria ja sit sen kotiolkkarin telkkarilla.
  Tuulikaapin poistossa kantaa huomioida onko eteistila yhtä lämmin kuin muut tilat. Joskus vanhemmissa taloissa (kuten meillä) on tuulikaappi tehty viileämmäksi tilaksi kuin muut tilat. Eli vaatisi eritystyön. Toisaalta tuulikaappi on kätevä kun kengät ym eivät näy eteisestä muualle ja talvella kylmä ilma ei etene muualle taloon (jos tuulikaapin ovi on kiinni) ja toisaalta avaruutta saisi tuulikaapin poistolla. Eli puolensa on kummallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Ajateltiin laittaa lämpömittareita ja ihan sillä kokeilla, minkä verran vetää ja tulee kylmää ilmaa näin talvella. Kauheasti haluaisin poistaa tuulikaapin kokonaan, mutta täytyy tosiaan harkita, mikä on järkevää. Avaruus olisi plussaa, mutta hyvänä pointtina on kyllä myös tuo, että kengät yms jää katseilta piiloon...

   Poista

Luetuimmat