perjantai 1. joulukuuta 2017

Toiveista totta

 Uuden kodin remontti- ja sisustussuunnitelmat ovat käyneet kuumina ja aloitetaanpa täällä blogissa niiden purkaminen keskittymällä hetkeksi siihen uuteen kotiin ja mihin oikein olemme muuttamassa ja ryhtymässä. Kuvia minulla ei vielä valitettavasti ole jakaa, mutta suunnitelmia ja ideoita uuden kodin sisustuksesta ja remontoinnista sitäkin enemmän!
Kyseessä tosiaan on kliseisesti ”remontoijan unelma”. Monen korvaan kuulostaa luotaantyöntävältä, mutta meille juuri sitä, mitä etsittiin.
Uusi kotimme on omakotitalo täällä etelä-Espoossa, ihan parin kilometrin päässä nykyisestä asunnostamme. Talo on suurella, hieman yli 1000 neliön tontilla ja neliöitä talossa autotallin kanssa on hieman yli 170. Talo ehti olla myynnissä jo hyvän tovin, myyntikuvat netissä olivat oikeasti todella huonot ja luulen, että moni on jättänyt menemättä näyttöön jo ihan vain niiden kuvien perusteella. Taloa on remontoitu jonkin verran 2000-luvulla, ja talo on tällaisenaankin asuttavassa kunnossa, joskin materiaalit eivät ole ihan tätä päivää, eikä ihan meidän tyyliä. Remonttia siis on luvassa ja sehän tässä parasta onkin, että talo saatiin hyvään hintaan ja päästään tekemään siitä just eikä melkein meidän näköinen!

Olemme haaveilleet omakotitalosta jo pitkään. Kriteerit tosin ovat meillä olleet sellaiset, että välillä on tuntunut siltä, ettei ilman lottovoittoa sellaiseen ole mahdollisuutta. Espoossa isot omakotitalot, isolla tontilla ja myös ne remppakohteet, kun ovat usein hävyttömän hintaisia.

Meille tärkeimpiä kriteereitä omakotitaloon muuttamisessa on ollut sijainti, talon pohjaratkaisu ja tontin muoto ja koko. Joskus olemme jopa harkinneet muuttamista esimerkiksi Kirkkonummelle, joka on kuitenkin ihan tässä Espoon vieressä, mutta talot ovat aavistuksen edullisempia. Kuitenkin Kirkkonummellekin muuttaminen tarkoittaisi toisen auton hankkimista, mikä taas itselleni on hieman punainen vaate. Jotenkin kahden auton omistaminen ei istu omaan ajatusmaailmaan. Tykkäämme mieheni kanssa kumpikin pyöräillä ja yksi kriteeri uuden kodin etsimisessä olikin, että esimerkiksi työpaikalle pitää pystyä edelleen pyöräilemään. Pohjaratkaisu oli toinen merkittävä kriteeri. Neljä makuuhuonetta + työtila etätöitä varten toimivassa pohjassa. Muutamia väliseinän muutostöitä tulemme tähän uuteen kotiin tekemään, jotta siitä saadaan erittäin hyvä. Kolmas kriteeri on ollut tontin muoto ja koko. Jos ja kun omakotitaloon muutamme, halusimme, että pihalla on oikeasti tilaa. Tänä päivänä uudet omakotitalot rakennetaan usein todella pienille tonteille, joista kaikki puut ja kasvillisuudet on poistettu. Uudet sarjatuotantotalot olivat siis ehdoton ei meidän listalla, vaan kotia etsimme ns. vanhoilta asuinalueilta, joissa on isot tontit, omaa rauhaa ja kasvillisuuttakin näkösuojana. Koen, että todella pienellä tontilla asuminen on lähes verrattavissa rivitaloasumiseen, tosin ilman ihan niitä seinänaapureita.

Toki kriteerilistalla oli paljon muutakin, mikä liittyi muun muassa talon teknisiin ominaisuuksiin, mutta myös esimerkiksi lasten tulevan koulun sijainti. Haluan, että lapsilla on turvallinen ja lyhyt kävelymatka kouluun ja se onneksi myös toteutuu tässä uudessa kodissa.

Lisäksi etsittiin kotia, jonka voimme remontoida oman näköiseksi. Emme halunneet valmiiksi remontoitua vanhaa kotia emmekä tusinatavaralla toteutettua uudiskohdetta. Remonttisuunnitelmat ovatkin käyneet kuumana ja remontti aloitetaan eteisestä ja keittiöstä. Mikään kertarykäisy ei tämän talon remontti tule olemaan vaan remonttia tullaan tekemään pikkuhiljaa. Tärkeimmät ensin ja loput ajan kanssa. En malta odottaa, että päästään hommiin!

Moni, jonka kanssa olen muuttamisesta nyt puhunut, on ihmetellyt, kuinka raaskimme tästä nykyisestä luopua. Onhan tämä todella kiva koti, mutta hieman liian pieni meille viidelle. Lisäksi tästä puuttuu monta sellaista asiaa, joiden kokisimme helpottavan arkeamme. Tässä asunnossa on liian pieni tuulikaappi, liian pienet suihkutilat, ei vaatehuonetta, ei lämmintä varastotilaa, ei kaikille lapsille omaa huonetta eikä minulle rauhaisaa työtilaa. Ostimme tämän asunnon alkuperäiskuntoisena todella hyvään hintaan neljä vuotta sitten. Tekemällä itse remontit, olemme uudistaneet asunnon edullisesti tähän päivään ja nyt oli tosiaan hyvä hetki myydä ja siirtyä eteenpäin. Ja kai se myös omalla tavallaan pitää paikkansa, että rivitaloasumisessa yhdistyy sekä kerrostaloasumisen että omakotitaloasumisen huonot puolet ja koemme, että mieluummin asumme omakotitalossa, jossa itse yksin vastataan taloon liittyvistä remonteista sekä piha-alueiden hoidosta, ilman, että tarvitsee kysellä lupia muilta. Uudessa talossa toki riittää pihahommia enemmän kuin nykyisessä, mutta esimerkiksi tontti ja talon sijoitus tontille on sellainen, että talvellakaan ei tarvitse koko tuhannelta neliöltä tehdä lumitöitä, että saa auton pois pihasta. Koska nykyisessä taloyhtiössä pihanhoito on tehty talkoilla, tulee esimerkiksi näitä lumitöitä aamuisin jopa vähemmän tehtäväksi. Alustavien laskelmien mukaan myös kuukausittaiset ylläpitokustannukset tulevat olemaan jopa vähemmän omakotitalossa kuin tässä taloyhtiössä asuessa.

Koska remontoinnista ja lasten kanssa arjen pyörittämisestä siinä samalla on jo useamman vuoden kokemus, on mieleemme muodostunut listaa asioista, jotka on pakko uuden kodin ja remontin myötä saada. Kun lähdetään remontoimaan, pystytään tosiaan tekemään juuri sellaista kuin itse haluamme. Aloitin pitämään remontti bullet journalia, johon olen kirjannut ylös erilaisia ajatuksia, toiveita ja suunnitelmia tulevan remontin varalle. Aikataulua on myös tullut tehtyä. Tällaista must have -listaa tulen kirjoittamaan myös tänne blogin puolelle.


Avaimet uuteen kotiin saamme näillä näkymin jo hieman suunniteltua aikaisemmin ja remonttiin tulee jäämään aikaa noin puolitoista kuukautta ennen varsinaista muuttoa. Se tulee olemaan melko tiukka rutistus, jotta suunnitellut asiat saadaan valmiiksi ennen muuttoa. Tärkein on tietysti se keittiö, jonka olemme jo tilanneet ja toimituksen pitäisi olla heti tammikuun alussa. Keittiösuunnitelmista luvassa juttua ihan lähiaikoina!

Kuvissa näkyvissä talon alkuperäispiirroksissa on muuten jotain todella ihanaa! Nykyinen omistaja on perinyt talon ja hänen isänsä on talon rakentanut. Ihanaa, että alkuperäisen piirustukset ovat tallessa ja siirtyivät nyt meille.

Näistä tunnelmista toivottelen oikein hyvää viikonloppua ja alkanutta joulukuuta!

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiinnostavalta ja jään blogiasi varmasti seuraamaan! Meillä oli lähes samanlaisilla spekseilla talon metsästys käynnissä pari vuotta sitten ja juurikin täältä Etelä-Espoosta. Hommaa hankaloitti vielä se, että etsintäalue oli ihan maksimissaan parin kilometrin päässä entisestä kodista, koska lapsilla oli jo koulu- ja kaverikuviot valmiina eikä niitä haluttu rikkoa.

  Mutta tosiaan pelkästään se neljä makuuhuonetta tuntui olevan usein yllättävän hankalasti löydettävissä. Nyt meillä on myös parikymmentä vuotta vanha talo, ihanalla yli tuhannnen neliön tontilla ja ”valmiilla” ja kivalla asuinalueella. Mutta remontoitavaa riittäisi...tähän mennessä on tehty vasta muuta, mutta keittiö ja toinen kylpyhuone vielä odottaa. Eli hyvin mielenkiinnolla luen teidän remonteista.

  Tsemppiä muuttoon ja remonttiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja tsempeistä! :) talon etsiminenkin on jo aikamoinen urakka, saati sitten sen remontoiminen. Mutta ihan mahtavaa päästä tekemään oman näköistä! Kiva, jos jäät seuraamaan, kerro ihmeessä myös teidän kokemuksista jatkossakin! :)

   Poista

Luetuimmat