perjantai 15. tammikuuta 2016

Vaatekaappi lukuina - päivitetty tilanne

Palataan vielä ainakin tämän yhden postauksen verran vaatekaappijuttuihin, ne kun ovat nyt taas pyörineet paljon mielessä! Ja näkyypä blogin tilastojen perusteella olevan paljon luettuja postauksia. Kaivoin Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi -kirjankin esille pitkästä aikaa ja lueskelin sieltä uudestaan mielenkiintoisimpia kohtia. On kyllä valtavan inspiroiva kirja!

Hyvän mielen vaatekaappi-projekti on ollut itselläni käynnissä about pari vuotta. Lähtöpiste oli se, että odotin vielä tyttöjä ja käytössä oli vain muutama pallomahan kanssa päälle mahtunut vaate. Kaapissa oli tuolloin paljon vaatteita ajoilta ennen lapsia ja vaikka esikoisenkin jälkeen pääsin takaisin vanhoihin mittoihin, oli kropan muoto kuitenkin muuttunut ja kaikki vaatteet eivät tuntuneet enää omilta. Myös vaatemaku oli jonkin verran muuttunut. Kaapissa lojui siis aivan liian paljon käyttämättömiä, väärän kokoisia, kauhtuneita tai muuten vaan epämiellyttäviä vaatteita. Syksyllä 2014 aloitin raskauskilojen systemaattisen tiputtamisen ja alkuvuodesta 2015 olin kevyempi kuin ennen lapsia. Silloin oli taas aika käydä läpi vaatekaappia. Nyt sitten vuoden ajan olen kinnittänyt enemmän huomiota siihen mitä ostan ja ennenkaikkea mitä tarvitsen. 

Minä en pyri minimalistisuuteen, eikä vaatteiden lukumäärällä varsinaisesti ole merkitystä. En siis tarkoituksella vähennä vaatekappini sisältöä tavoitteena vain mahdollisimman vähäinen vaatemäärä.

Mikä sitten on projektin tavoitteena? 

Ensinnäkin haluan välttää asukriisejä ja haluan, että kaapista löytyy muutama vaihtoehtoinen asu kaikkiin tilanteisiin, joita elämässäni tavallisen kalenterivuoden aikana kohtaan (työ, koulu, arki, kotoilu, ulkoilu, urheilu, illanvietto, synttärit, juhlat...). Ja toki näistä useiten toistuviin tilanteisiin tarvitaan eniten niitä vaihtoehtoja. Töihin sopivia vaatteita kannattaa toki olla enemmän kuin niitä juhlavaatteita. Toiseksi haluan, että vaatteeni ovat helposti yhdisteltävissä ja jokainen vaatekappale päätyisi päälleni vähintään kerran vuodessa. Pyrinkin siihen, että käyn jatkossa vaatekaappia läpi puolivuosittain, aina alkuvuodesta ja syksyllä. Lisäksi haluan panostaa laatuun, enkä halua säilyttää kaapissa nukkavieruja. Kokonaisuudessaan haluan pukeutumisen olevan helppoa ja vaatekaappiin kurkkaamisen tuovan itselleni hyvää mieltä!

Alta näkee lukumäärällisesti, miten vaatekaappini sisältö on muuttunut hyvän mielen vaatekaappi -projektin alkamisesta. Aika monta vaatekappaletta on lähtenyt kiertoon ja suoraan sanottuna en muista suurinta osaa näistä 34:sta kiertoon laittamastani vaatteesta. En siis ole katunut jälkikäteen yhtäkään pois laittamaani vaatetta, vaan päinvastoin, olen iloisempi, että vaatekaappi on helppo pitää siistinä, tiedän mitä siellä on, eikä niitä vaatekriisejäkään ole nykyään samalla tavalla kuin ennen!


Matikkapää ei näköjään ihan toiminut noita lukuja laskiessa, joten muutama numerovirhe noissa miinusluvuissa... Mutta ei anneta sen häiritä, pointti välittyy! Tämän hetkinen tilanne on siis se, että vaatekaapissani on 68 vaatetta, joiden lisäksi on:

n. 40kpl alusvaatteita (sukat, alushousut, rintsikat, alusmekko, sukkahousut)
3kpl leggingsejä (kahdet viime vuonna ostetut ja yhdet siskoni antoi ostettuaan itselleen väärän koon), leggarit ovat itselleni vain kotivaate tai alushousut esim. ulkohousujen alle. En käytä leggingsejä muuten, sen takia vähän täällä vaatevarastojen ulkopuolella nämä.
8 takkia (2x villakangastakki, parkatakki, välikausitakki ulkoiluun, ohut tuulitakki, lyhyt trenssityylinen tummansininen takki, ohut viittamallinen beige takki, poncho)
3 hanskat (toppahanskat, neulehanskat ja äidin kutomat lapaset)
4 hattua (3 pipoa ja lippis)
5 huivia
4 laukkua
20 paria kenkiä

Asusteet, alusvaatteet ja ulkovaatteet mukaanluettuna 155kpl.

Nyt ainakin tämä vaatemäärä tuntuu itselleni melko sopivalta. En ainakaan haluaisi kovin paljoa varastoja tästä kasvattaakaan. Koen, että kaapistani löytyy lähes kaikki mitä tarvitsen erilaisiin tilanteisiin. Vaatteita erilailla yhdistelemällä kaapistani löytyy asukokonaisuus ja erilaisia vaihtoehtoja moneen menoon.

Tämä on kyllä niin mielenkiintoinen aihe, että voisin kirjoittaa tästä vaikka kuinka paljon! Viimeistään syksyn ja töiden koittaessa on sitten taas tarkoitus käydä vaatekappin sisältöä läpi. Töiden alettua vasta näkeekin, kuinka karsitun vaatekaapin sisältö palvelee niiden kuuluisten ruuhkavuosien aikana!

Oikein ihanaa viikonloppua! Ja jos innostutte vaatekaappien läpikäymiseen, niin käykäähän heittämässä kommenttiin lukumääriä omasta vaatekaapista. Mielenkiintoista tietää minkälaisilla vaatemäärillä muut arkeaan pyörittävät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti