keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Vaatebudjetti ja vaatetussuunnitelma vuodelle 2016

Kirjoitin hetki sitten viime vuoden vaateostoksistani, josta ilmeni käyttäneeni noin 700 euroa omiin vaatteisiini koko viime vuoden aikana.

Jäin tätä itsekin miettimään, että onko summa paljon vai vähän. Tai onko sillä merkitystä, jos summa/kuluttaminen/rahalle saatu vastine on itselleni sopiva/tärkeä/merkityksellinen? Tulin siihen tulokseen, että ei ole merkitystä. Jokainen kuluttaa eri tavalla ja antaa arvoa rahalla ostetuille tavaroille/palveluille eri tavalla.

Koin kuitenkin erittäin mielenkiintoiseksi oman kulutuskäyttäytymisen tarkastelussa sen, että pidin ostopäiväkirjaa koko vuodelta. Kuten Rinna Saramäkikin sanoo Hyvän mielen vaatekappi kirjassaan, tammikuussa tehdyt ostokset ovat haihtuneet huolellisesti mielestä vuoden loppuun mennessä. Helposti sitä tosiaan unohtaa, milloin mitäkin on ostanut, vaikka kyseisiä vaatteita paljon käyttäisikin. Ostopäiväkirjalla pystyy myös pitämään kirjaa siitä, onko ostamiaan vaatteita tullut käytettyä vai onko tullut tehtyä virheostoksia.

Viime vuotisen ostopäiväkirjan myötä tekisi mieli asettaa itselleni vaatebudjetti vuodelle 2016. Ihan vain sen takia, että voisin mahdollisesti entisestään vähentää kuluttamista, niin rahallisessa kuin tavaroiden määrällisessä mielessä. Olisi myös mielenkiintoista nähdä, pystyisinkö pysymään esimerkiksi 600 euron vuosibudjetissa. Tosin tänä vuonna palaan työelämään monen vuoden kotiäitiyden jälkeen, joten mitä suuremmalla todennäköisyydellä tarve ja halu ostaa uutta syntyy varmasti useammin kuin kuluneena vuonna.

Kuitenkin rahamäärää oleellisempaa on mielestäni ostettujen vaatteiden määrä sekä laatu. Mieluummin ostan yhden laadukkaan, mutta kalliimman vaatteen, kuin useamman huonolaatuisen ja halvan. Vaatteiden hyödyllisyyttä kannattaisikin nimenomaan mitata suhteessa hinta per käyttökerta kuin katsoa pelkkää hankintahintaa.

Päädyin siis siihen, että en varsinaisesti aseta itselleni vuosibudjettia, mutta pidän takaraivossa ajatuksen 600 euron katosta. Haluaisin pystyä entisestään vähentämään kuluttamista, onnistua tekemään pitkäikäisiä ostoksia sekä astumaan askeleen lähemmäksi hyvän mielen vaatekaappia. Ja se ei todellakaan tarkoita itselleni sitä, että joka kuukausi tarvitsisi ostaa jotain uutta! Mulle itse shoppailu ei myöskään ole mikää nautinto, eikä kaupoilla pyöriminen nykyään ole mitään lempipuuhaa. Kauhistuttaa ajatuskin, että joskus on ihan innoissaan pyörinyt vaatekauppoja eestaas monta tuntia...

Kulutettua rahamäärää oleellisemmaksi asetan itselleni tavoitteita lukumääristä ja etenkin sen suhteen, että ostettava vaate on tarpeellinen ja suunniteltu. Tavoitteena on, että en ostaisi tänä vuonna ainakaan lukumäärällisesti enempää vaatteita kuin viime vuonna. Pyrin tekemään nyt vuoden alussa vaatetussuunnitelman, jota toki varmasti joudun päivittämään vuoden aikana.

Vuoden 2016 alussa vaatekaapistani puuttui:

mustat farkut (toteutunut 35€)
valkoiset tennarit (arvio 70€)
t-paita (arvio 2 x 30€=60€)
trenssi (arvio 100€)
nahkahanskat (arvio 50€)
matalapohjaiset nahkanilkkurit (arvio 100€)

yht. 415 €

Kuvat Zalando

Mustat farkut voi itseasiassa ruksata yli heti kättelyssä. Ne nimittäin onnekseni löytyi jo! 35€ Vero Modasta, toivottavasti eivät haalistu puolessa vuodessa... T-paidat ja valkoiset tennarit toivoisin löytäväni vielä kevään aikana, mutta nahkahanskat ja trenssi tulee enemmän tarpeeseen sitten syksyn työmatkoille, joten niiden hankkimista voi vielä lykätä. Muistankohan väärin, vai olisikohan syksyjen Hullareilla yleensä ollut trenssejä hyvään hintaan...? Tuollaisista matalakantaisista nillkureista puolestaan olen haaveillut jo pitkään ja niille annan ehdottomasti luvan siirtyä tänä vuonna kaappiini!

Lisäksi uusimista kaipaisi:

alustopit (toteutunut 2x17€=34€)
rintsikat (arvio 40€)

yht. 74 €

Kuvat Zalando

Kaapissa ja käytössä on ollut kolme Vilan perustoppia, kaksi mustaa ja yksi beige. Nämä kiertävät huolellisesti käytössä ja lähes joka päivä paidan alta löytyy tällainen aluspaita. Mulle nämä topit ovat nimenomaan aluspaitoja, enkä tykkää niitä pelkästään käyttää. Nyt ne ovat kuitenkin kaikki jo lörpähtäneitä ja vaativat uusimista. Kaksi mustaa ostinkin jo Vilasta ja heitin vanhat pois. Beigeä ei myynnissä enää ollut ja koska en vitivalkoista halua, jää huonokuntoinen beige vielä kaappiin, mikäli on pakottava tarve vaalealle aluspaidalle. Rintsikkaosasto kaipaisi myös uudistusta ja arvion mukaan ostaisin tänä vuonna yhdet uudet.

Kesää kohden mentäessä ilmenee varmasti "tarpeita" joillekin uusille kesävaatteille ja syksyllä puolestaan koittava töihin paluu asettaa varmasti nykyisen melko minimalistisen vaatekaapin koetukselle ja todennäköisesti tarvitsen ainakin yhdet siistit housut ja muutaman siistin neulepaidan.

Suunnitelmien yhteenlaskettu arvioitu summa on 489€, joten mikäli summat pitävät yhtään paikkansa, ei kovin paljoa jää tilaa heräteostoksille ja yllättäville menoille, mikäli takaraivossa kummitteleva 600 eurosta haluaa pitää kiinni... Kuitenkin ainakin niille Noshin uutuusmallistoille olisi aina kiva vähän jättää sijaa budjetista... ;) Ja niille kesävaatteille... Ja työvaatteille... Ja, ja, ja... Saa siis nähdä, miten käy!

Suunnitteletko sinä vaatehankintojasi vai ostatko summan mutikassa? 
Onko sinulla vaatebudjettia?

P.s. Rinnan omiin viime vuoden vaateostoksiin pääset kurkistelemaan täällä. Kommenteista löytyy myös mielenkiintoisia summia laidasta laitaan. Joku on pärjännyt 300€:lla ja jollain on mennyt vaatteisiin rahaa vuoden aikan yli 1 500€.

2 kommenttia:

  1. Kaikki on suhteellista. Joku käyttää tuon saman summan baariin muutaman kuukauden aikana. Tai tupakkaan vuodessa... Mulla ei ole vaate budjettia, ostan vähän. Mutta mielenkiintoinen aihe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki on tosiaan suhteellista ja jokainen arvostaa ja on valmiita maksamaan eri asioista. Itse en myökään kuluta esimerkiksi lehtitilauksiin, rakennekynsiin, ripsiin ja kampaajallakin käyn ehkä kohtalaisen harvoin (2krt/vuosi), niin joitain vaateostoksia voi sitten perustella sillä, kun näihin juttuihin ei mene rahaa! ;) Kiva, kun kommentoit! :)

      Poista