keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulusiivous

Mattojen tamppaus, väliovien pyyhkiminen tai lampun varjostimien imurointi saattaa jollekin tarkoittaa suursiivousta, jota tehdään korkeintaan kerran tai pari vuodessa. Mulle nämä on, ei nyt viikottaisia, mutta lähes kuukausittaisia askareita. Mua esimerkiksi inhottaa lähmäiset väliovet tai roiskeet keittiön kaappien ovissa. En kuitenkaan tee näitä hommia hampaat irvessä, vaan kuten siivoamista muutenkin, musta on kiva tehdä usein myös tällaisia vähän perusteellisempia siivouksia. Ja mitä tulee kaappien siivoamiseen ja järjestelyyn... En edes kehtaa myöntää, kuinka usein sitä teen! ;) Myönnän siis kuitenkin olevani melkoinen siivousfriikki.

Tämän vuoksi mulla ei ole paniikinomaista tarvetta massiiviselle joulusiivoukselle. Kun imuroinnin lisäksi tekee muutakin siivousta ja järjestelyä ympäri vuoden, ei joulukuussa tarvitse ottaa paniikkia isosta siivousurakasta.

Kuitenkin, koska ajatuksena on kiva, että jouluksi siivoaa kodin perusteellisemmin, on nyt tullutkin tehtyä vähän ekstraa.

Meidän "joulusiivoukseen" siis kuuluu muun muassa:

- uunin peseminen


(Btw: näitä kaupan pesuaineita paremmaksi apuvälineeksi uunin pesemisessä on osoittautunut ruokasoodasta (2rkl) , suolasta (2rkl) ja kuumasta vedestä (2rkl) tehty tahna. Toimii hyvänä hankausaineena!)

-keittiön kuivatavaralaatikoiden siivous-väliovien ja keittiön kaapinovien perusteellinen pesu (samalla on hyvä pestä esimerkiksi roskiskaappi raikkaaksi ja siistiksi!)


(Paras apuväline ovien pesemisessä on taikasieni. Hankaa pinnat ensin sillä, sitten pyyhkii märällä rätillä ja lopuksi kuivaa harsolla. Hyvä tulee!)

- sohvanpäällisten pesu

- saunan ja kylpyhuoneen pesu

Suurin osa näistä hommista on onneksi jo tehty. Jos viikonloppuna ehtii, on tavoitteena vielä tuo saunan perusteellinen pesu, mutta ei paniikkia, jos jää tekemättä. Kyllä se joulu tulee ja löylyt maistuu, vaikka ei juuri pesty sauna olisikaan!

Alkuviikosta teen vielä uudestaan perusviikkosiivouksen, eli imuroin, vaihdan lakanat, pyyhin pölyt, pesen vessat ja lattiat. Sitten voikin rauhoittua hyvillä mielin joulun viettoon! Pieni, mutta merkittävä homma on muuten myös tuikkukippojen peseminen. Etenkin jos ajatuksena on piilottaa villakoirat viettämällä tunnelmallinen joulu kynttilänvalossa, niin kannattaa pestä ne kipot! ;)


Viikon päästä vietetäänkin jo aatonaattoa, vielä siis ehtii hyvin saada aikaiseksi kunnon siivouksen. Harvalla on aikaa ja mahdollisuutta tehdä koko urakkaa kerralla ja itsekin olen siivonnut lähes joka päivä jotain. Tekemällä yhden asian tai tietyn kokonaisuuden kerralla, homma ei tunnu liian työläältä.

Tehdäänkö teillä perusteellisempi joulusiivous?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti