torstai 7. toukokuuta 2015

Pihan tilannekatsaus

Pihan tilanne nyt toukokuun alussa on melko hyvällä mallilla. Sain putsattua kukkapenkkiä suurimmista rikkakasveista ja istutin Plantagenista ostamani laaka- ja harokatajat penkkiin. 


Ihastuin myös täysin myynnissä olleisiin mehikasveihin ja pienen googlettelun tuloksena selvisi, että nämä pitäisi saada kasvamaan lähes missä vaan ja todennäköisesti pitäisi myös kestää Suomen talvet maassa. Kuulostaa lupaavalta! Ostin aluksi vain yhden kuuden paketin, mutta malttamattomana en jaksa odottaa, että leviävät ja hain suoraan toisenkin paketillisen! Tämä toinen siis odottaa vielä maahan laittoa. Jos nämä nyt jostain syystä kovin villiintyvät, pystyy näitä jakamaan ja siirtämään toiseen paikkaan.


  
Valitsemani katajat ovat korkeudeltaan vain noin 30cm ja kasvavat siis vain leveyssuunnassa. Nämä ovat käsittääkseni melko hidaskasvuisia, mutta toivottavasti silti osasin jättää tarpeeksi tilaa havujen välille. Kiviä on vielä tarkoitus laittaa väleihin lisää, niitä saa sitten siirrettyä helposti pois jos havut innostuvat kovin kasvamaan. Minusta nuo kivet ja havut vain sopivat todella hyvin yhteen! Ja näyttää kivalta, kun välejä täyttää kivillä.

  
Tuossa ylemmässä kuvassa oikealla matalana kasvava maanpeitekasvi saa jäädä, se on minusta ihan kivan näköistä, kunhan ei peitä alleen uusia mehikasveja! Tätä samaa kasvaa myös tuolla havujen vasemmalla puolella.


Suunnitelmissa siis on vielä ostaa yksi isompi tuija tms kataja (kuvassa kolmiona) ja istuttaa loput mehitähdet (kuvassa vihreät pallot). Lisäksi kärrään tuosta aidan toiselta puolelta naapurin pihalta kiviä (kuvassa mustat pallot) istutusten sekaan. Alunperinhän oli tarkoitus siirtää terassin edestä pieni kartiovalkokuusi tuohon isommaksi puuksi, ja mies sen maasta jo ylös kaivoikin, mutta tämä yksilö on kyllä kitunut isomman puun vieressä jo hyvän tovin ja alimmat oksat ovat useamman kymmenen sentin matkalta täysin kuolleet. Kartiovalkokuusi ei kuulemma edes tee uusia havuja kuolleiden tilalle, vaan oksat jäävät kaljuiksi. Puu on siis niin karussa kunnossa, että päätyy roskikseen ja ostetaan jokin toinen tilalle.
Aidan vierustalla toisessa suunnassa on istutuslaatikot yrttejä varten. Laatikot reunustin suorakaiteen muotoisilla kivillä, jotta nurmikon leikkuu laatikoiden ympäriltä onnistuu helpommin. Maassa, kivillä rajatussa penkissä kasvaa jo raparperia ja tuo vihreänä puskana loistava ohotanlaukka. Tämän kasvin lehdet maistuvat sipulille ja ovat todella maukkaita salaatissa. Olen käyttänyt näitä myös grillatun kanan marinadissa. Tosi kiva, että edellisten asukkaiden jäljiltä löytyy tällaisia helmiä!


Tässä vielä vähän kokonaiskuvaa tuosta aidan vierustalle rajatusta penkistä. 


Ideana siis on, että istutuslaatikoissa kasvaa yrttejä, salaattia, hernettä jne. Rajatun kukkapenkin laatikoiden puoleisessa reunassa on muita syötäviä hyötykasveja. Valmiina siis löytyy jo raparperia, tuo sipulikasvi sekä lipstikkaa. Lisäksi tähän on tarkoitus istuttaa metsämansikkaa sekä jokin rungollinen marjapensas tuomaan hieman korkeusvaihteluita. Kuvassa näkyvän isomman kannon ja istuttamieni havujen välissä kasvaa valmiina ainakin kuunliljaa, jotka haluan ehdottomasti säästää. Näiden vierelle istutan todennäköisesti köynnöshortensiaa, joka saisi alkaa kasvaa tuota aitaa pitkin. Ja sitten nurkasta löytyy havut, mehikasveja ja kiviä. Lisäksi kiviröykkiön toisella puolella, valkoisen aidan edessä kasvaa saniaisia, jotka myös sopivat kivasti kivien ja havujen joukkoon.

Vielä yksi havainnollistava piirroskuva, minkälaiseen lopputulokseen tähdätään:


Osa nurmialueesta on siis vielä mullalla, mutta nurmikon siemenet on jo istutettu ja toivottavasti pian alkaisi jo uutta nurmikkoa näkymään!

Pojan kolmevuotissynttäreitä päästään juhlimaan parin viikon päästä ja tavoitteena on, että piha olisi taas paljon valmiimpi siihen mennessä!

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on piharemontti tulossa, joten mukava lueskella muitten blogeista juttua remontista. Saa samalla itsellekin vähän ideioita, että mitä tuonne pihalle vois laittaa :) Oon sun blogia lueskellu jo pitemmän aikaa, mutta en oo vaan kovin usein saanu aikaseks kommentoitua. Puhelimella se on niin hidasta, muka... seli seli. No, nyt jään lukijaksi niin ei pääse sun ihanat jutut livahtamaan ohi :) Mukavaa alkanutta viikkoa teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anniina kivasta kommentista! Tervetuloa seuraamaan. :) Ja mukavaa uuttaa viikkoa sinnekin!

      Poista