tiistai 31. maaliskuuta 2015

Amatöörin pihasuunnitelma

Pihasuunnitelmat ovat lähteneet käyntiin, joskin ovat vielä melko alkutekijöissään. Innostuin kuitenkin nyt täysillä tästä suunnittelemisesta ja jaan nämä alustavat versiot nyt jo muidenkin iloksi (tai ehkä jonkun asioista jotain oikeasti ymmärtävän kauhistukseksi!). 


Meillä on siis rivitalon päätyasunto ja piha on L-muotoinen. Viime keväänä tehtiin terassi ja siistittiin pihaa yleisesti. Kurkkaa terassia täältä! Tuolloin ei jaksettu alkaa panostaa pihaan sen enempää ja jätettiin se suosiolla seuraavan kevään ja kesän projektiksi. Viime kesänä myös päästiin näkemään mitä missäkin kasvaa, mitä halutaan säästää ja mitä puolestaan poistaa. Syksyllä tartuttiinkin lapion varteen ja vielä osa kasvillisuudesta sai lähteä.

Tässä nyt alustavaa suunnitelmaa, mitä pihalta haluaisin. Kuva ei ole millään lailla mittakaavassa, mutta ehkä tästä jotain käsitystä saa! Tavoitteena on, että saan pihalle pienen hyötypuutarhan, jossa pääsen kokeilemaan taitojani muun muassa salaatin, herneiden, basilikan ja rucolan kasvatuksessa. Raparperia pihalla kasvaa jo entuudestaan ja se olisi tarkoitus yhdistää osaksi pientä hyötypuutarhaa. Muusta istutusalueesta haluaisin mahdollisimman helppohoitoisen, mutta kuitenkin niin, että kukkivia kasveja olisi läpi kesän. Aitauksen nurkka puolestaan saisi olla pyhitettynä kiville, havuille ja ehkä joillekin kivikkokasveille.


Nurmialueella kasvaa valmiina yksi iso ja toinen pienempi tuija sekä kaksi omenapuuta. Nämä säilytetään ehdottomasti. Omenapuiden alustat olisi tarkoitus putsata kasvillisuudesta, laittaa haketta ja rajata hake luonnonkivillä nurmikosta. Aidan eteen, omenapuiden taakse haaveilen marjapensaista, myös näiden alle haketta.

Istutusalueet on valmiiksi rajattu nurmikosta kivillä ja tällä hetkellä tuolla kasvaa yhtä jos toista. Tarkoitus olisi rajata istutuslaatikoilla hyötykasvien osuus, joiden viereen istutettaisiin sekä moni- että yksivuotisia kasveja. Tässä kohdassa mulla on pallo täysin hukassa! Eli mitä istuttaa! Tietysti jotain korkeampaa aidan viereen ja matalampaa kasvia eteen... Ja sellaisia kasveja, että läpi kesän olisi joku kukassa...

Nurkkaan puolestaan kasattiin viime vuonna kaikki pihalta löytyneet isot kivet ja tästä kiviröykkiöstä tykkään kovasti. Röykkiön oikealla puolella kasvaa valmiina saniaisia, jotka myös haluan säästää ja kivien eteen ja vasemmalle puolelle olen suunnitellut jonkinlaisia ikivihreitä havukasveja.

Terassin edessä kasvaa pari luumupuuta ja yksi iso tuija. Nämä tuo kivasti näkösuojaa terassille.

Pinterest on aivan mahtava paikka ideoiden ja inspiraation etsimiseen ja keräsin vielä tähän loppuun muutamia ihania kuvia, joista voisi yrittää joitain paloja napata tuonne omallekin pihalle.

Kuvat Pinterest
Kuvat Pinterest
Meillä on naapurissa puutarha-alan ammattilainen ja hänen kanssa on jo sovittu, että käydään yhdessä pihasuunnitelmaa läpi. Voipi olla, että koko suunnitelma menee vielä uusiksi, jos hän toteaa, että tällaiset kasvit eivät tule menestymään pihallamme! Toivottavasti tämä amatöörimäinen kyhäys olisi edes jollain tasolla toteuttamiskelpoinen!

4 kommenttia:

 1. Voi miten ihanan näköisiä suunnitelmia! Meillä kans olisi tiedossa pihanlaitto tälle keväällä, mutta pää lyö ihan tyhjää! Haluaisin kukkia ja marjapensaita ja kasvimaata ja ja ja... Mut piha on niiin pieni ja neliön mallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Sepä se, kun aina haluaa kaikkea mahdollista (ja mahdotonta)! Ehkä jos piha on tosi pieni, niin kannattaa keskittyä muutamaan juttuun. Miten olisi ruukkupuutarha, sopisko se teidän pihalle?

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Toivottavasti on jotenkuten toteuttamiskelpoinen suunnitelma! :)

   Poista