lauantai 17. tammikuuta 2015

Kohti hyvän mielen vaatekaappia

Vaatekaappipostaukset ovat olleet yllättävän suosittuja ja uskon monen painivan saman asian kanssa, jota itse olen käsitellyt enemmän tai vähemmän vuoden verran. Eli miten lähteä tavoittelemaan hyvän mielen vaatekaappia? Rinna Saramäen kirjasta (Hyvän mielen vaatekaappi) inspiroituneena, olen itse lähtenyt liikkeelle vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

1. Minkälainen on tyylisi ja minkälaisista vaatteista pidät?

Tähän sain kulutettua monta tuntia vuosi sitten, kun aloin enemmän miettiä tätä hyvän mielen vaatekaappi -projektia. Olin siis tuolloin vuodelevossa tyttöjä odottaessani, joten tähän oli aikaa! Piirtelin ja kirjoittelin näitä juttuja paperille, lueskelin muotiblogeja ja naistenlehtiä ja pikkuhiljaa alkoi vahvistumaan käsitys siitä, minkälaisista vaatteista pidän ja minkälaisia asukokonaisuuksia haluan käyttää. Tajusin myös, että vaateostoksia kannattaa oikeasti suunnitella, eikä mennä kaupoille haahuilemaan. Olen ihan liian usein ostanut "samanlaisen" vaatteen, kuin joka kaapistani jo löytyy. Ei siis toki täysin samaa vaatetta, vaan hyvin samankaltaisen.


Oma tyylini on hyvin simppeli ja keräsinkin myös blogiin 30 perusvaatetta, joilla peruspaletin saa kuntoon helpon yhdisteltävyyden myötä.
2. Mihin eri tilanteisiin tarvitset asukokonaisuuden? Mieti kuinka monta eri asukokonaisuutta oikeasti tarvitset samaan tilaisuuteen. Tämän avulla pystyy hahmottamaan vaatteiden kokonaismäärän tarvetta.

Tähän liittyen kurkkaa postaus Luottoasu joka tilanteeseen, josta löytyy karkea jaottelu omista tilanteistani, joita elämässäni tällä hetkellä kohtaan ja yhdet asukokonaisuudet näihin.


3. Minkälaisia vaatteita sinulla jo on? Mitä puuttuu?

Tähän puolestaan liittyen kirjoittelin hetki sitten lempivaatteistani, joka kuvaa hyvin, minkälaisia vaatteita minulla on. Tällä hetkellä kotiäitinä ollessa koen, ettei vaatekaapistani oikeastaan puutu mitään, mutta vuosi sitten, kun aloittelin projektia, oli listalla useampikin ostos:


-villakangastakki
-parkatakki
-bleiseri
-toppeja, jotka käyvät kesäpaidoista sellaisenaan, mutta sopivat bleiserin ja olemassaolevien neuletakkien alle

Nämä hankinnat olen tehnyt nyt viime syksyn aikana. Laihdutin syksyn aikana raskauskilot ja muutaman muun ylimääräisen kilon ja nyt on ihanaa huomata, että kaikki vaatteet mahtuvat taas päälle ja ennenkaikkea ne istuvat päälleni paljon paremmin.

Töihinpaluun koittaessa tulee työssä käytettävät asukokonaisuudet miettiä uudelleen ja siinä vaiheessa on varmasti ajankohtaista tehdä muutamia uusia hankintoja.Tiedostettuasi ja käytyäsi läpi nämä kolme kohtaa, seuraa ehkä se hankalin osuus, eli:

4. Hävitä vaatekaapista kaikki turhat.

Jos vaatekaappi pursuaa käyttämättömiä vaatteita, joista ei kuitenkaan osaa luopua, voi tämä kohta koitua kohtalokkaaksi ja luovuttaa koko projektin suhteen. Jos vaatteita tosiaan on paljon, kannattaa ehkä käydä erikseen läpi yläosat, alaosat, alusvaatteet jne, niin homma ei tunnu kerralla liian työläältä.
Itse luovuin kaikista, jotka

a) kutittavat tai tuntuvat muuten epämukavilta
b) ovat epäsopivan kokoisia (liian pienet, liian isot, vääränmittainen helma jne)
c) ovat rikkinäisiä tai tahraisia (joita ei siis pysty korjata, eikä tahrat lähde pesemällä!)
d) ovat kulahtaneita tai nyppääntyneitä (muista kokeilla ensin nypynpoistajaa!)

Jos et oikeasti ole ahkera kirpparimyyjä, mielestäni paras tapa on hankkiutua eroon vaatteista on lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen (ja tietysti ensin kysellä kavereilta, onko kenelläkään tarvetta millekään!). Mä säilöin jonkin aikaa esim. todella hyväkuntoisia äitiysvaatteita ja pidin niitä nettikirpparilla parilla eurolla myynnissä. Kun ei mennyt kaupaksi, pistin nekin Fidan laatikkoon. Ahdistus ylimääräisistä itselle tarpeettomista vaatteista kaapin pohjalla ei todellakaan ole sen muutaman euron arvoinen, jonka niistä voisi saada. Toki jos vaatteita on paljon, voi tuntua pahalta luopua kaikista ilmaiseksi, mutta raha on menetetty jo vaatteen ostovaiheessa ja itse haluan ajatella tämän niin, että virheistä pitää oppia ja jatkossa rahaa ei käytä sellaisiin vaatteisiin, jotka jäävät kaapin perukoille pyörimään. Itselle ainakin on vapauttava tunne, kun kodissa ja kaapeissa ei ole mitään ylimääräistä!

Ihan mahtava kaavio vaatekaapin karsimiseen on Saramäen blogista ja kirjasta löytyvä kaavio:5. Osta uusia harkiten!

Tarve.
Aina vaatekaupassa käydessä ja uutta vaatetta harkitessasi, palaa kohtaan 3, eli mitä sinulla jo on ja mitä puuttuu? Kannattaako oikeasti ostaa samantyylistä paitaa, joka kaapista jo löytyy? Ehkä lompakossa oleva lista oikeasti tarpeellisista hankinnoista voisi auttaa välttämään heräteostoksia. Useinhan se kyllä menee niin, että kun lähdet etsimään farkkuja, löytyy vaikka kuinka monta kivaa paitaa. Vaikka loppujen lopuksi, kannattaisi suunnata suoraan niihin housuhyllyihin eikä edes katsella muita, ettei tekisi turhia heräteostoksia. Tämän vuoksi mä välttelen jossain määrin myös alennusmyynteihin menoa! Sitä kun tuppaa löytämään kaikkea, mitä ei edes tiennyt tarvitsevansa!


Koska listojen tekeminen on ihan mahtavaa, väsäsin exceliin taulukon, josta löytyy mun vaatekaapin sisältö numeroina ja sarakkeet ilmeneville tarpeille ja ostoksille. Tavoitteena on pitää tämän vuoden vaateostokset todella minimissä, koska mitään varsinaista tarvetta ei tosiaan tällä hetkellä millekään ole (paitsi kesävaatetukseen ainakin matalapohjaiset sandaalit).

Laatu. Uusia hankintoja tehdessä tulisi entistä enemmän kiinnittää huomiota vaatteen laatuun. Akryyli on itsestäänselvä ei, älä koskaan osta vaatetta jossa on akryyliä! Saramäki nostaa kirjassaan esiin viskoosin (sileäksi filamenttikuiduksi tehtynä) hyvänä vaihtoehtona. Itse olen huomannut tämän saman, 100% viskoosipaidat ovat kestäneet omassa käytössäni useita vuosia uudenveroisina. Eli siis sellaiset ohuet hieman liukkaan tuntiset ilmavat paidat.

Mä koen laadun tunnistamisen usein kuitenkin hankalaksi ostovaiheessa. Toki on itsestäänselvää, että kieroiksi ommellut saumat eivät ainakaan suoristu pesuissa ja lörpöttävä ja kiero vaate jääkin sitten käyttämättä tai se ei ainakaan tuo sitä hyvää mieltä sinne vaatekaappiin. Mutta ongelmallisin on mielestäni laadukkaan puuvillan tunnistaminen, 100% puuvillavaatteissa on oman kokemuksen mukaan nimittäin merkittäviä eroja!

Parhaiksi ja kestävimmiksi perus trikoopaidoiksi olen muuten todennut NOOM-merkin paidat. Näissä on 92% puuvillaa ja 8% elastaania, hintaa 14,90€ ja kestävät todella hyvin käyttöä, musta ei haalistu, ei nyppyynny ja pitää muotonsa!

Mä aloitin tän projektin blogin puolella laskemalla vaatekaappini sisällön. Laihdutusprojektin jälkeen on tullut käytyä vaatekaappia uudelleen läpi rankalla kädellä. Ja jotain uutta on tullut myös ostettua. Päivitetyt lukumäärät ovat: 


Farkut (ja vastaavat): 7 kpl (-1kpl)
Pellavahousut: 2 kpl
Hameet: 6 kpl (-2kpl)
Mekot: 9 kpl (joista kaksi neulemekkoa, kaksi juhlamekkoa, loput kesä/arkimekkoja)
Shortsit: 2 kpl
Trikoopaidat: 7 kpl (-4kpl)
Neulepaidat ja neuletakit: 11 kpl (-4 kpl)
Bleiseri: 1 kpl (+1kpl)
Kauluspaidat/muut siistimmät paidat: 10 kpl (-1 kpl)
Colleget ja hupparit: 4 kpl (-2kpl)
T-paidat: 2 kpl
Topit: 10 kpl (+4kpl)
Aluspaidat: 7 kpl (hihattomia mustia / luonnonvalkoisia perus trikootoppeja)
Urheiluvaatteet yläosat: 5 kpl (sis. aluskerraston paita) + uimapuku 1kpl
Urheiluvaatteet alaosat: 8 kpl (sis. ulkoiluhousut ja aluskerraston trikoot)

yhteensä: 90 kpl (-11 kpl)

(Lisäksi siis vielä alusvaatteet, kotivaatteet ja yövaatteet.)


Kaapista on lähtenyt hyväntekeväisyyteen ja kierrätykseen yhteensä 14 vaatekappaletta. Hyväkuntoiset lahjoitin Fidaan ja huonokuntoiset vein H&M:n vaatekierrätyspisteeseen, josta saa kassillista vastaan -15% etukupongin H&M:n myymälään. Kupongin käytin yhteen toppiin, joka sopi määrittelemääni tarpeeseen.

Projektin edetessä olen huomannut, että vähemmän on enemmän vaatteissakin ja että shoppailua tulee tehdä oikeasti vain ja ainoastaan tarpeeseen eikä vaatteita tule ostella hetken mielijohteesta. Kaapista löytää helpommin mieluisat asukokonaisuudet, kun siellä ei ole niitä epäsopivia ja käyttämättä jääneitä vaatteita lojumassa. Vaatekaappi pysyy myös helpommin siistinä, kun vaatteita on kohtuullisesti.

8 kommenttia:

 1. Hieno postaus, Saramäen kirja on loistava! <3 Vaatteiden kanssa tulee kyllä ronkeliksi karsimisen sivuoireena, ei tee enää mieli ostella juuri mitään ja jos sattuukin löytämään jotakin kivaa, saattaa se jäädä ostamatta jos se ei sovi vaatekaapin muihin osiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miia! :) ja ihan hyvä oppia ronkeliksi ja myös tiedostaa, ettei kaikkea kivaa ja ihanaa tarvitse omistaa! ;)

   Poista
 2. Eksyin blogiisi Oma koti valkoinen -blogin kautta ja olenkin jo pitkään Miian esimerkin innostamana perannut vaatekaappiani. Tästä sinun kirjoituksestasi löytyi uusia, hyviä, käytännönläheisiä vinkkejä, kiitos! Taas sai lisäpuhtia vaatekaapin karsimiseen. Entisenä/toipuvana shoppailuhulluna läpikäytävää on ollut paljon mutta nyt aletaan jo olemaan voiton puolella. Ja täytyypä lukaista tuo kirja :) Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun jätit kommenttia käynnistäsi ja mukavaa, jos tästä sai inspiraatiota! :) tsemppiä projektiin! :)

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! Kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Selina! Itsellä nämä aiheet on nyt aika pinnalla, niin mukava pohtia "ääneen" näitä juttuja!

   Poista
 4. Minullakin on menossa vaateprojekti, aloitin viime kesänä. Kovin vähällä vaatemäärällä sitä tulee toimeen. Ja aivan samoja huomioita olen tehnyt kuin sinäkin. Vaateprojektin lisäksi aloitin koko kodin järjestelyprojektin (blogissanikin), Lopultakin aion päästä eroon kasoista, joita järjestelystä syntyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun jätit kommenttia! Kävinkin lueskelemassa sinun postauksia, tosi kiva se viikkohaaste! :) itselle turhasta tavarasta luopuminen on jotenkin tosi vapauttavaa ja vähemmän on enemmän! ;)

   Poista