torstai 11. syyskuuta 2014

Projekti: Hyvän mielen vaatekaappi: luottoasu joka tilanteeseen

Mun mielestä hyvän mielen vaatekaappi on sellainen, josta löytyy vähintään yksi hyvä asukokonaisuus joka tilanteeseen. Mitä nämä tilanteet sitten ovat, riippuu täysin ihmisestä ja elämäntilanteesta. Omat "tilanteeni" voisi karkeasti jakaa seuraavasti:

-arki
-urheilu
-kyläily ja menot lasten kanssa
-kyläily ja omat menot yksin ilman lapsia
-iltamenot
-juhlat
(-työ, ei tällä hetkellä ajankohtainen, joten jätän toistaiseksi ulkopuolelle)

Samankaltaisia vaatteita ei tarvitse olla tusinaa, mutta en pyri myöskään minimalistisuuteen. Tilanteet, jotka toistuvat usein vaativat useamman toimivan asukokonaisuuden. Esimerkiksi arkivaatteita pitää olla riittävästi (mikä sitten on riittävästi, on henkilökohtaista, kuinka vaihtelunhaluinen on, kuinka helposti vaatteet likaantuvat ja hikoontuvat, pyykinpesutiheys jne.). Harvemmin toistuviin, kuten juhliin ja iltamenoihin, ei ainakaan omasta kaapistani tarvitse löytyä kuin yksi tai kaksi toimivaa asukokonaisuutta. 

Haaveissani vaatekaapin koko sisältö on helposti nähtävillä, kaikki vaatteet ovat mieluisia, sopivia, ehjiä, puhtaita ja nypyttömiä eikä ikinä lähtöhetkellä tule sitä perinteistä "ei mitään päällelaitettavaa" -fiilistä. Vaatekaapista ei mun mielestä kuitenkaan tarvitse löytyä niitä kuuluisia "vaatekaapin peruspilareita", jos ei oikeasti niitä omassa elämässään tarvitse. Oleellista on, että kaikki vaatteet ovat oman tyylisiä, omalle vartalolle sopivia ja kaikkia vaatteita käyttää. Suurin osa vaatteista tulisi olla myös keskenään yhdisteltävissä.

Etsin Zalandon, Stockan ja H&M:n valikoimista samanlaisia tai ainakin hyvin samantyylisiä vaatteita, joita kaapistani löytyy ja kokosin asut eri tilanteisiin. Yritin kyllä aloittaa tämän toteuttamista kuvaamalla ihan omia vaatteita kaapistani, mutta koko ajan yksi pieni pellavapää kävi varastelemassa äidin kenkiä tai laukkuja ja luovutin sen suhteen... Pitää siis tyytyä näihin netistä lainattuihin kuviin! Kaikki kuvat siis edellä mainittujen nettikauppojen sivuilta.
Näihin kuviin kiteytyy aika hyvin oma tyyli ja kuinka tykkään pukeutua. Asun perusta tulee melkein aina tummista farkuista, johon on mielestäni helppo yhdistellä yläosia. Tasaväristen tummien farkkujen kanssa käyvät kaikki värit ja kuosit. Samat farkut sopivat myös moneen eri tilanteeseen, ilmettä on helppo muuttaa sporttisesta juhlavaksi. Kenkien valinta ratkaisee mielestäni tässä paljon. 

Vapaa-ajalla nykyään useimmiten jalassa on Vagabondin tennarit. Tykkäisin kyllä käyttää enemmän nilkkureita, mutta jotenkin lasten kanssa liikkuessa on helpompi olla tennareissa!

Yläosissa pidän myös neutraaleista väreistä, mustasta, harmaasta, luonnonvalkoisesta ja sinisestä. Sporttiset hupparit ja colleget mutta myös rennot kauluspaidat ja naisellisemmat hyvin laskeutuvat ohuet sifonkipaidat ja topit ovat mieluisimpia.

Loppujen lopuksi tykkään siis hyvin perusvaatteista, perusväreissä. Vaatteiden värimaailman ja kuosien ollessa hillittyjä, on yhdistely helppoa. Itseni pitäisikin ehkä panostaa enemmän siihen asutepuoleen, jolla saa ilmettä ja särmää perusvaatteisiin. Asusteita vaihtamalla ei ehkä tuntuisi, että pukeutuu joka päivä samalla tavalla!

4 kommenttia:

 1. Mun vaatekaappi on kyllä tällä hetkellä mallia "pahan mielen nyppyinen sillisalaatti".. Niin paljon kun tykkäänkin erään L:älllä alkavan vaateketjun lastenvaatteista, täytyy kyllä sanoa, että niiden naistenvaatteet (lähinnä paidat siis) ovat kyllä melkoista kuraa. Vähän alkaa ahistaa, kun paita on ollut pari tuntia päällä ja näyttää jo nukkavierulta.. Pitäisi ehkä sen verran enemmän alkaa panostaa noihin yläosiin, että sama paita olis kivan näköinen vielä muutamankin käyttökerran jälkeen! Eikä niitä vaatteita tarviis ihan kauheesti olla, kun kuitenkin usein tulee valittua ne lemppareimmat (okei, ehkä myös ne, mitkä ei haise ihan kauheesti esim. kerran juodulta maidolta) päälleen. Vaatteet on niin jokapäiväinen juttu (no aijaa!), että toi vaatekaapin inventaario houkuttaa kyllä ihan kiitettävästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kanssa aika monesta sen ketjun paidasta huonoja kokemuksia, mutta löytyy kyllä muutama useamman vuoden vanha siistissäkin kunnossa oleva yksilö. Aina pitäisi kattoa materiaalit, että ainakin ne akryylit jättää ostamatta...

   Mä oon nyt inventoinut vaatekaappia oikein urakalla ja varsinkin kun alkaa olla omissa mitoissa, niin oma vaatekaappi tuntuu aika kattavalta. Mut mulla käy kans niin, et aina valitsee ne lempparit (jos ne ei oo tosiaan siinä puklussa...)!

   Poista
 2. Oi kyllä!! Tässä kiteytyy juuri sellainen vaatekaappi, mitä itsekkin haluaisin!! Nyt kun palaan töihin ja rahatilanne toivottavasti paranee, niin aion kyllä tehdä aika radikaalilla kädellä vaatekaapin tyhjäystä. Ja ruveta hankkimaan oikeasti sellaisia vaatteita, jotka ovat ajattomia ja sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama maku siis! :) Mä oon todennut, että parempi yrittää panostaa laatuun ja materiaaleihin, eikä vaatteita tarvitse olla tolkuttomasti. Laadukkaat perusvaatteet kestävät aikaa ja käyttöä! Ja varsinkin jos viitsii katsoa sitä pesulappua ennen koneeseen heittämistä. Ennen tuli liian surutta heitettyä kaikki 40 asteeseen, eikä hienopesua vaativat kyllä sitä välttämättä kestä.

   Poista