sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Pihasuunnitelmia

Kyllästyin tuossa yksi viikonloppu katselemaan aidan vieressä rumana rehottavaa pensasta, otin puutarhasakset käteen ja nipsin kaikki pois! Onhan tuo aika karu nytkin, kun aita on paljaana, eikä tuolla reunalla kasva edes nurmikkoa. Mulla on täysin peukalo keskellä kämmentä näissä puutahahommissa, eikä mielipuuhia todellakaan ole rikkaruohojen kitkeminen tai muut puutarhahommat ja tavoitteena olisikin mahdollisimman helppohoitoinen piha, jossa olisi kuitenkin hyötykasveja. Alkukesästä mietittiinkin, että piha saa olla luonnontilassa tämän vuoden, kunhan näkee mitä kaikkea sieltä kasvaa ja mitä sitten haluaa säästää. No, niitä puskia ei ainakaan haluta säästää! Vielä siis edessä juurien kaivaminen...


Suunnitelmissa olisi tuonne vasemmalle reunalle omenapuiden taakse pensasmustikoita ja ehkä punaherukkaa ja tuohon kaikkein paljaimpaan kohtaan haluaisin pihakeinun. Suunnitellun pihakeinun paikalla kasvaa raparperia, joita käytinkin alkukesästä piiraisiin. Loput olivat kasvaneet yli-isoiksi ja jääneet maahan makaamaan. Nämä kaikki lähtivät nyt myös hyödyntämättä pois, mutta tarkoitus olisi kaivaa raparperit ylös ja istuttaa pihakeinun oikealle puolelle istutuslaatikkoon. Istutuslaatikkoja voisi tuossa olla kaksi ja toiseen voisin (yrittää) istuttaa ensi kesäksi salaattia, basilikaa, ruohosipulia jne helppoja hyötykasveja, joita tulee muutenkin paljon käytettyä. Tuolle koko paljaalle alueelle pitäisi tuoda uutta multaa ja istuttaa nurmikko. Ilmeisesti uutta nurmikkoa voisi istuttaa myös elo-syyskuussa, kun maa alkaa luonnostaan olemaan kosteampi. Toukokuussa istutettiin oikein onnistuneesti kivipolun viereen uutta nurmea, toivotaan, että myös tämä lähtee hyvään kasvuun. Kävin yksi sunnuntai siskon kanssa Plantagenissa ja heräteostoksena lähti mukaan mustia ja valkoisia tulppaanin sipuleita ja tumman liiloja krookuksia. Nämä pitäisi myös saaa johonkin nätisti mahdutettua.

Kuvat täältä


Nurkassa olevasta kiviröykkiöstä tykkään ja nämä kaikki kivet löytyikin omalta pihalta terassia tehdessä ja heittelin ne tuonne yhteen kasaan. Tosin sekin alkaa peittyä liikaa kasvillisuuteen. Jokin pieni hiekkalaatikko olisi lapsille kiva tuohon kiviröykkiön ja valkoisen aidan viereen. Naapuri juuri kertoi, että olivat mökille tehneet hiekkalaatikon peittämällä halutun alueen suodatinkankaalla, hiekat päälle ja reunukset isoista kivistä. Tämä voisi toimia tuossa kohdassa! Rajautuisi kauniisti tuohon kiviröykkiöön.

Pihakeinuja onkin tullut jo googlailtua jonkin verran ja tässä suosikkeja. 

Kuvat täältä
Keinut tuppaavat vain olemaan melko tyyriitä suhteessa varsinaiseen tarpeeseen. Käytettynäkään ei näitä näytä juurikaan olevan myynnissä.

Nyt on kuitenkin projekti saatu aluilleen, katsotaan jääkö toteutus ajanpuutteen vuoksi ensi kesään. Josko edes sen nurmikon saisi tuohon vielä tänä syksynä kasvamaan! Ja ne kukkasipulit maahan.

Inspiraation iskettyä ei siis tullut napattua ennen-kuvaa puskista, mutta täältä löydät aikaisempaa juttua meidän terassista ja kuvia myös pihasta ennen kuin tehtiin sille yhtään mitään.

2 kommenttia:

 1. Me ostettiin tänä kesänä tollanen keinu, en muista oliko jo silloin ku kävitte? On noiden kahden ekan näkönen, ruskea keinu ja valkonen kangas. Nyt jos sais valita, ni ottaisin tumman kankaan. Tuo vaalea on nyt jo menny tosi likasen näköseks, ehkä jopa homehtunu?! Ja suosittelen kiinnittämään keinun maahan, meillä on kahteen otteeseen tuuli tarttunu katokseen ja lennättäny koko keinun selälleen! Ja kangas repes vähän :( Nyt on maahan kiinnitettynä, ens kesänä ois tarkotus se patio rakennella ja siirtää keinu sit siihen.

  Jäken mamma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli se keinu jo silloin, mulla on puhelimessa kuvakin, jossa meidän nuo isommat lapset istuvat siinä! Sen teidän keinun ja siskon tekemän keinulöydön myötä aloinkin enemmän omasta keinusta haaveilemaan! ;) ja oon tainnut saada jo tuon miehenkin lämpiämään ajatukselle! Tumma kangas pysyy kyllä varmaan siistimpänä pidempään...

   Poista